Monday, August 4

jodoh.

Assalamualaikum



penat sebenarnya nak ckp pasal jodoh. malas sebenarnya nak fikir pasal jodoh. tp apa nak buat, fitrah manusia kan. nak hidup dgn org tersayang. nk bawa hubungan ke next level. tapi ada jugak yg fedup. pasaipa? pasai bercinta bertahun tahun tapi lastnya tak kemana.

ok apa aku merepek ni. sebenarnya saja nak buat entry baru. selain nak mengemas kini blog yg erm lama terbiar, takde lh lama sgt kn. oh sebelum tu, SELAMAT HARI RAYA! ok dah malas cte psl raya pasal tak syok raya gua tahun ni. urgh. k.

so entry ni sebenarnya sbb aku nak ckp psl satu tweet yg ak bru nmpk. oleh hafiz hamidun.


tweet ni menarik perhatian. bila baca balik dan faham balik ayat dia, baru tersedar ada betulnya. kita duk ckp takde jodoh kan. memang lah takde jodoh tapi nobody terfikir mungkin sbb doa...

so i guess a situation based on this tweet is

abu, aminah and ali. (common name)

aminah suka abu. ali suka aminah.

aminah berdoa moga jodohnya dgn abu. but at the same time, ali pun berdoa moga jodohnya dgn aminah.

at the end, aminah kahwin dgn ali. maybe not marrying abu for certain reasons. 

tapi siapa tahu, mungkin hari itu, ali berdoa bersungguh2. tapi masa tu aminah hanya berdoa sekadar sahaja. dan siapa tahu, hari itu tuhan buka pintu langit dan turun para malaikat memperkenankan doa ali.

kuatnya doa ali, menyatukannya dgn aminah.

dan jodohnya dgn abu hanya setakat itu sahaja.

the end.

tapi tak bermakna kena stop doa and let the other half of you yg pray. kena lah ikut sama berdoa. mana boleh berserah sgt.

kalau kau memang nak ke dia, kau kena cuba semua benda yg boleh. 
kalau boleh setiap alasan yg kau katakan bukan alasan tu kau cuba cari penyelesaian dan jika mmg tiada, then let Allah do for you. 

masa tu baru betul kalau nak berserah ke nak pasrah ke nak redho ke. okay?

boring ah ckp pasal jodoh. tiap hari sebelum tidur duk berangan mcm mana kehidupan kalau dh kahwin & ad anak. tp haprak haha, bermimpi di malam hari. ok dh tu je bye.


Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH