Thursday, September 4

Goodbye My Love (OST Fated To Love You) - Ailee

Assalamualaikum


Goodbye My Love (OST Fated To Love You) - Ailee

My tears remember
It fills up your seat again
I try erasing but I can’t erase you
You’ve become my everything

You, I can’t see you, I can’t hear you
But I’m okay
Goodbyes are sad, my heart aches
But if you are happy, if you can smile, then I…
I will miss you the more I erase you
I will shed more tears than today
Like fate, I won’t ever have anyone like you
Only you, only you
As much as my tears, I hope you are happy
Good bye my love
My heart already knew
This feeling of loneliness that’s about to explode
I try to hide it but I can’t hide it
You’ve become my heart
You, I can’t have you, I can’t touch you
But I’m okay
Endless pain, tears shed again
But if you are happy, if you can smile, then I…
I will miss you the more I erase you
I will shed more tears than today
Like fate, I won’t ever have anyone like you
Only you, only you
As much as my tears, I hope you are happy
You will think of me at least once
That’s all I need,
until the day we meet again
I’ll wait,
it’s only a momentary goodbye
Good bye my love

Thank you for visiting here :)

Monday, August 4

jodoh.

Assalamualaikum



penat sebenarnya nak ckp pasal jodoh. malas sebenarnya nak fikir pasal jodoh. tp apa nak buat, fitrah manusia kan. nak hidup dgn org tersayang. nk bawa hubungan ke next level. tapi ada jugak yg fedup. pasaipa? pasai bercinta bertahun tahun tapi lastnya tak kemana.

ok apa aku merepek ni. sebenarnya saja nak buat entry baru. selain nak mengemas kini blog yg erm lama terbiar, takde lh lama sgt kn. oh sebelum tu, SELAMAT HARI RAYA! ok dah malas cte psl raya pasal tak syok raya gua tahun ni. urgh. k.

so entry ni sebenarnya sbb aku nak ckp psl satu tweet yg ak bru nmpk. oleh hafiz hamidun.


tweet ni menarik perhatian. bila baca balik dan faham balik ayat dia, baru tersedar ada betulnya. kita duk ckp takde jodoh kan. memang lah takde jodoh tapi nobody terfikir mungkin sbb doa...

so i guess a situation based on this tweet is

abu, aminah and ali. (common name)

aminah suka abu. ali suka aminah.

aminah berdoa moga jodohnya dgn abu. but at the same time, ali pun berdoa moga jodohnya dgn aminah.

at the end, aminah kahwin dgn ali. maybe not marrying abu for certain reasons. 

tapi siapa tahu, mungkin hari itu, ali berdoa bersungguh2. tapi masa tu aminah hanya berdoa sekadar sahaja. dan siapa tahu, hari itu tuhan buka pintu langit dan turun para malaikat memperkenankan doa ali.

kuatnya doa ali, menyatukannya dgn aminah.

dan jodohnya dgn abu hanya setakat itu sahaja.

the end.

tapi tak bermakna kena stop doa and let the other half of you yg pray. kena lah ikut sama berdoa. mana boleh berserah sgt.

kalau kau memang nak ke dia, kau kena cuba semua benda yg boleh. 
kalau boleh setiap alasan yg kau katakan bukan alasan tu kau cuba cari penyelesaian dan jika mmg tiada, then let Allah do for you. 

masa tu baru betul kalau nak berserah ke nak pasrah ke nak redho ke. okay?

boring ah ckp pasal jodoh. tiap hari sebelum tidur duk berangan mcm mana kehidupan kalau dh kahwin & ad anak. tp haprak haha, bermimpi di malam hari. ok dh tu je bye.


Thank you for visiting here :)

Monday, July 14

ESCAPE, Penang Part 3

Assalamualaikum

Ok ni part last lah ya. Kesian kome nak baca satu tmpt smpi 3 entry hahahha. Takpe, rajin baca. Tak rajin bye :P

Ok masih di hari yg sama iaitu Sabtu.

Setelah sampai di ESCAPE apa lagi, bergambo leeee

selamat datang semua. pehal gaya aku gedik je aigo plis lah.

Ok dh dh ckup ckup. hahaha. Ok mari kita mulakan dari meja untuk daftar.

Masa dftr, kau kena byr RM60/seorang bagi dewasa. Dan kome akan dpt lah gelang mcm kat waterpark biasa tu. ha gelang tu. 

Lepastu kau kena beli lokar nak letak brg. Takkan kau nak angkut baju kau kan. (Kami bwk baju nak mandi lepas main kalau taknak bwk pun takpe ikut suka memasing ok. Shower disediakan)

Lokar berharga RM5 dan deposit RM10. Jadi kau kena byr satu lokar RM15. And kau akan dpt gelang khas utk lokar.

Mcm kami 8 org, kami ambik 2 lokar. So dpt dua gelang, RM30. Ikut suka lh nk bg sape pakai ok. Oh lokar ni jgn risau boleh bkk byk kali kalau nk ambik brg ke apa ke. Takde mslh.

Lepastu kau kena byr lah brp kau nak utk bajet makan semua. Sbb dlm ni kau takkan guna wang tunai untuk membeli makanan dan minuman. Kau akan guna kad. Dimana kad ni, kau kena topup lah. Ala mcm kad iTalk. Mcm kad Touch n Go. Mcm tu lah. So kau topup lah. ada 3 pilihan jumlah topup. RM30, RM50, RM100. Kami 8 org jd kami ambik 2 kad. Satu kad isi RM30 so 2 kad, RM60. oh. Dont worry, kalau kau tak habis guna kau boleh dpt balik duit tu akhirnya. 

Contoh kau topup RM30, kau guna RM20 je so balik nanti kau akan pergi satu kaunter tebus wang ni, kau akan dpt balik baki kau RM10 beserta deposit yg kau letak utk lokar tadi. Kome paham kan ak ckp ni? Tak phm tanya ok. Hihi.

Lepas dh settle byr segala bagai. penat otak mengira. Aku tak campur. urusan daftar disettlekan oleh Farishah dan Syima. (Jgn lupa ambik brochure sbgi petunjuk korg nak p mana, atau nak tau toilet semua kat mana.)

Oh btw, sbgi peringatan, mereka tak benarkan bawa masuk apa jua makanan atau minuman dari luar even mineral water, semua tak boleh bwk masuk. Syima siap kena minum 100plus dia kt tmpt tu juga smpi habis baru buang botol tu haha.

Pnjang sikit naa entry ni. Nak cerita byk lagi ni. Psl dftar saja dh penuh. Hahah. Belum aktiviti lg dgn gambar lg haha.

Ok sampai je dlm, mmg pening lalat. Tatahu nak main mana. Semua tmpt ada org beratur. Mmg pening. Kena byk bersabar. Sbb kami ni semua jnis nak main cpt so kami keliru. Haha. Aku cdgkan kome main Monkey Business dulu ok. Mmg ramai tp serius sembang, tenaga korg boleh habis main benda tu saja. haha. Yg lain takpe lg terbang-2 je, yg ni mmg kena panjat lah imbang badan lah apa lah. Uihhh.

Oh ya, jgn lupa stretching ok. Kalau kau tak main Monkey Business takpe lah. Sape yg main, mmg kena stretching. Sakit badan oo. Oh bwk glove sekali ok. sbb tgn mmg sakit nak panjat tali bagai tu. 

nampak tak muka ani tu ahhahaha

Lepastu ada mcm2 lah. Kami main Flying Fox la paling gempak sekali. Panjang tau flying fox dia. dekat Moneky Business pun ada. And aku sarankan lepas tgn, depakan tgn anda seluasnya, nikmati lah saat kau terbang hahahaha. Tapi takde gambo le. Uuu. 

Lepastu main Tarzan apa tah nama dia, kau mmg terjun lah. gayat kot masa memula terjun mmg terjerit. tp bila dh hayun tak rasa apa dh lh. pastu dia akan cmpk tali kau kena tgkp ok.

gambar yg bertuah kali ini, Kina!

Bungee Jumping pun best. takde gmbr terjun yg ada gmbr sebelum terjun. 

suppose ad helmet hahaha tp dia ta pki lg. utk bungee jumping, kau pki tali mmg smpi atas. utk yg lain tali dia half je utk kaki je. yg ni mmg smpi bdn sbb tali bungee tu akn di sangkut di bahagian depan dada kau.

Pastu apa tah nama tu panjat pokok tu. mcm Wall Climbing tp kau pnjt pokok. Tu bezanya. Yg tu penat nak naik. hahaha. 
gambar terpilih kali ini, Ani!!! Hahahahha


Paling tak best game Tube apa tah. Kena tarik pelampung gedabak berat tu naik atas pastu turun kejap je. Penat pun tak habis. Uhuks sabo je lah. 

Pastu benti makan, kau beli lah guna kad tu, nti dia bgtw lah brp baki yg kau ada. Tp serius, mahal beb. Air mineral 3 ke 4rgt tak silap aku. Uihhhhh penat punya pasal, bantai je beli. Yg nak mkn, mkn lah, mahal jugak tp nk tenaga kan. 

So sape yg beli guna kad tu nti byr lah balik brp duit kau guna. Pndi2 agihkan duit ok? :D
Oh sebelum balik, depa jumpa mamat chinese ni sebijik muka Kim Jong Kook. Yg knl, ok, tak knl mohon google. 

ha sama tak? ok lah ada lah samanya. dgn muscle tu hahaha.

Mai pun excited dpt jumpa Mat Redho, aku tak kenal sapa tu. Depa kata mng Fear Factor dgn Erin Malik, malangnya, aku tak tgk pasai takda astro.

Dan balik tu kami naik bas lg pastu benti kt Padang Kota, kami p mkn, pastu jumpa dibah tgh mkn dgn mbe dia, pastu kami mkn2 sume balik jln kaki nk tggu bas dh trlepas pastu nk jln kaki p jeti, ad satu van Polis benti nk tumpangkan. kami pun naik. Igt tumpang smpi jeti rupanya naik terus feri smpi seberang. semua org usha smcm je tgk ppuan rmi2 btudung sume pulak tu naik van polis. hahaha. tp kalau kami penjahat takkan kami senyum bahagia ye dak. haha. 

so sekian cerita sy setakat ini. aku sarankan pergi lah ok. bwk lah geng2 yg suka aktiviti lasak ni. mmg syiok. aku pun nak pergi lg hehehe insyaAllah ad rezeki. 

Oh btw, Salam Ramadhan buat semua dari ekin dan suami. eh 

Part 1
Part 2

Thank you for visiting here :)

ESCAPE, Penang Part 2

 Assalamualaikum

Oh saja buat byk entry sbb taknak kome boring baca post pnjg lebar mueheheh.
Ok terus pd hari kedua kami di Penang.
21 June 2014 (Sabtu)

Kami semua dah bangun seawal 7 pagi. awal lah sgt. Semalam plan nak bangkit pukul 4 hahahaha last2 lepas subuh sume leboh balik. Pukul 6 lbih kedek2 tggu giliran nak mandi hahaha. 

Mama (kami panggil mak syima, mama) dah siap masak lagi ha. Ish3 anak dara smpi 7 org punya ramai. ish3. Lepas siap semua. Kami pun bersarapan demi meningkatkan tenaga. Maklum lah nak p exercise ni hahaha.

Kami siap semua, alhamdulillah pagi cuaca sgt baik. Kami jln kaki ke pondok bas utk ambik bas pergi ke jeti utk ambik feri dan pergi ke seberang. Ekin (adik syima) pun ikut sekali. Tgkp gambo lu. 

*kaki ekin takdak pasai dia p berkejar balik umah ambik dompet trtinggal.

Oh ya, korg kena sediakan syiling tau nak naik bas. Maklum le awak bukan naik kete ok.

Alhamdulillah utk kami sbb dkt rumah, tok (nenek syima) dah siap2 agihkan duit syiling utk tukar. sbbnya, naik feri kena bg duit syiling je ok. duit syiling 20sen tak silap. kena ada RM1.20.

Perjalanan mencabar tau pagi2. Punya berlari nak kejar bas sekali bas tu tinggai kami mcmtu je pdahal dia nmpk tu. Cis! Sabo je lah. Pastu dgn lelah kemainnya, kami tunggu, alhamdulillah tak sampai 10 minit, satu lagi bas smpi. Kami pun naik. Nasib bas selesa. Muehehe. 

Sampai di jeti, kami pun naik feri. kebetulan ada feri baru nak bertolak, yg kami ni duk lari mcm kena kejar hantu ha. Kalut uih. Bila dh naik siap smpt tgkp gambo lg baru feri jln. 

cukup 8 kan? ok bagus.

Ok so selepas kami sampai di seberang, kami carik bas lagi. Dan kebetulan ada bas yg mmg terus pergi ke ESCAPE. aku lupa lah. Kome tanya lah bas tu ok. cari bas yg menghala ke Teluk Bahang

Lepastu perjalanan jauh ok. Dlm sejam jugak lah. Tgk pd pemandu. Hihi. Takpe. Dpt lah cuci mata skit, ada omputih naik kan. Pastu lalu kat pekan, rmi yg naik basikal sewa berjalan2. 

Lepastu akhirnya kami pun sampai. Sempat tido tau. Charge tenaga haha. and here we go our activities in ESCAPE, Penang!

bersambung....



Thank you for visiting here :)

ESCAPE, Penang Part 1

Assalamualaikum
Maafkan tuan hamba kerana lambat mengupdate. Hampir sebulan baru teringat nak update. Punca lambat sebenarnya sebab gambar tak ada. Dah dapat gambar boleh lupa pula. Aisey. Sekali lagi maafkan tuan hamba. 
Selepas Trip Budget Pangkor semester lepas, WalkWalkGirls (mai yg kasi nama ni - sebab kami kuat jalan.) telah mengambil keputusan untuk pergi ke ESCAPE, Penang . Kata Syima (budak penang) escape ni tempat bermain akitiviti lasak. Jadi bagi aku yg sememangnya menggilai sukan lasak ni, mmg gila gila lah nak pergi kan. Tapi malangnya, jika semester lepas 10 orang yang pergi. Tapi kali ni hanya 7 orang yang dapat pergi. Lagi 3 mempunyai alasan masing-masing. 
Okay settle mukadimah. Jom terus cerita apa yg kami buat kat sana. Muehehehe.
20 June 2014 (Jumaat)

Lepas kelas account, kami jalan kaki p pondok bas yg menghala ke Ipoh. sbb kat SI takde bas terus p Penang so kena ambik bas kat Ipoh. So sambil menunggu-2 tu kami duk lah lepak2. oh apa lagi. Selfie lah.
*dari kiri - adibah, farisha, hani(tudung hijo), ani, (tudung biru), aku, kina, mai, syima
*adibah ada sekali sbb dia nak balik penang jugak ^o^

Ok sy teruskan. Setelah sampai di Terminal AmanJaya, kami pun beli lah tiket bas. Pukul 12.30 kot. Ok sbulan lepas mmg tak igt lah. haha.

Lepastu singgah beli earphone lepastu beli Roti Boy. Ha ambik hg bantai beli 3 teruih. Haha. 
Dan kami pun naik bas menuju ke Penang.

Setelah sampai, kami ambik bas lompat pulak dan turun di pondok bas berhampiran rumah syima. Oh ya, terima kasih kepada Hasyimah Mahmud kerana mensponsor penginapan kami sepanjang kami berada di sini. Muehehehe, Dan kami pun berehat lah sampai esoknyaaaaa

bersambung....



Thank you for visiting here :)

Saturday, June 28

Ramadhan 1435H - Cara Solat Terawih Sendirian

Assalamualaikum

 

Ramadhan dtg lagi. Alhamdulillah, syukur dpt jumpa lagi Ramadhan tahun ni. Dlm pd ramai nak sibuk terawih ni, ad jugak yg mengeluh berat sbb tak dpt nk p surau takde masa nk turun p jemaah terawih bersama. Pelajar yg kena kalut siapkan assignment semua. Jgn risau. Boleh je buat terawih sendiri. Meh saya selitkan cara2 nya.

a) Apa Itu Solat terawih?

Solat Terawih adalah solat yang dilakukan pada setiap malam di bulan Ramadhan selepas menunaikan solat Isyak dan sebelum solat witir. Ia disunatkan kepada kaum lelaki dan juga wanita.

b) Bagaimana cara melakukan Solat Terawih Bersendirian?

Sama seperti solat-solat sunat yang lain yang biasa kita lakukan, iaitu ditunaikan dua-dua rakaat dengan bermula dari takbir dan diakhiri dengan memberi salam.  Rukun sembahyang sunat Tarawih ini sama sahaja dengan rukun sembahyang yang lain juga.
1.           Ketika hendak solat, niatkan di dalam hati untuk mengerjakan solat terawih atau qiyam Ramadhan, kemudian lakukan solat sebagaimana biasa. 


Sahaja aku menunaikan solat Terawih 2 rakaat kerana Allah Taala

2.           Bacaan-bacaan di dalam solat juga sebagaimana yang biasa dibaca dalam solat-solat yang lain. Kesimpulannya, yang berbeza dalam solat terawih ini ialah niatnya sahaja. 
3.           Oleh kerana solat terawih dilakukan dua-dua rakaat, maka setiap dua rakaat hendaklah memberi salam dan kemudian bangun mengerjakan lagi dua rakaat hinggalah sempurna bilangan rakaat yang dikehendaki (lapan, dua puluh atau sebagainya).

c) Adakah selawat selepas setiap 2 rakaat solat taraweh itu perlu dan macamana kalau tidak buat dan cara melakukanya (tidak berselawat)

Berselawat selepas setiap dua rakaat  tidaklah wajib dan tidak mencacatkan solat terawih jika tidak melakukannya. Amalan berselawat itu hanya dilakukan sebagai selingan antara dua-dua rakaat solat untuk memberi kerehatan sesuai dengan nama solat itu “Solat Terawih”. Ia bukanlah sabit dari amalan Nabi s.a.w. secara khusus.

Jika kita tidak berselawat, kita boleh menggantinya dengan ibadah-ibadah yang lain seperti berzikir, berdoa, membaca al-Quran, bertazkirah dan sebagainya. Dan harus juga kita meneruskan solat tanpa menyelanginya dengan sebarang ibadah yang lain.

Jadi bagaimana? Boleh buat dah? Selesai masalah dah? :) Alhamdulillah. Jadi, selamat menyambut Ramadhan. Ampunkan segala salah silap yg dilakukan. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya.




Thank you for visiting here :)

Tuesday, April 15

Trip Budget Pulau Pangkor 3D2N (Part 3)

Assalamualaikum
Part 1  
Part 2

16 Mac 2014 (Ahad)

Hari ketiga pun tiba dgn lajunya. Pagi tu semua tidur nyenyak after Subuh. Pukul 8.30 mcmtu la, ada yg keluar pergi pantai main banana boat la apa boat tah pastu mandi laut smua, ada yg sambung tido memandangkan tak larat nak keluar. maklum la, nak solat pun terjengket2 ni kan pula nak jln jln nak mandi bagai kan. tp takpe la smlm puas dh aihhh berendam dlm laut hahaha

So time to check out, kami sepakat pakai baju I ❤ Pangkor sesama.
Beg pun dah kemas semua pun dah kemas, brg takde tinggal apa smua takde, settle.
Kami pun check out. Call teksi suh ambik. Sementara tunggu teksi, kami pun bergambar. Ttibe teksi dh sampai, driver teksi pun tgkp gambar kami guna hp dia hahahhha

Siapa yg takde no teksi pink Pangkor boleh call 05-6852073 dan bagitau nak ambik kat mana okay :)

thankyou abang joe tgkpkan gmbr.

And again tambang teksi dari Teluk Nipah ke Jeti,
Teksi - RM20 (RM2 seorang) 

pakcik tu offer nak bwk ronda pulau byr 70rgt so kira 7rgt sorg tp sbb budget, kami menolak dgn harapan akan dtg lagi skali nanti :D, insyaAllah.

pakcik teksi pun join tgkp gambo

Sampai di Jeti, kami pun terus naik feri yg kebetulan mmg dh sampai. 
(Feri tak payah bayar dah sebab waktu datang dan bayar so balik takpayah bayar okay)
Alhamdulillah, masa dtg kami tak dpt feri open tp masa balik kami dpt feri open jadi semua pun sakan ah brgmbr, aku maleh, pening hahahaha


gambar artis feri yg terpilih utk entry ni

td berdiri yg ni duduk punya version

Dah sampai kat Lumut, apa lagi, yg ta dpt beli ikan bilis la apa benda brg masak tah kat pangkor tu sbb mahai, boleh la shopping disini. 

dan utk balik, kami beli la tiket bas Roadway utk balik uitm seri iskandar.

Lumut - UITM Seri Iskandar

Tiket bas - RM5 seorang

Sampai je kat u, hambek hg hujan kemain lebat. dan kami pun redah la hujan tu. huhu. Alhamdulillah berakhir sudah. 

Terima kasih yg tak terhingga pd yg terlibat
(Walk-walk Girls)
- Syima
- Anie
- Hani
- Farishah
- Kinah
- Mai
- Te'ah
- Dila
- Syireen 

Jadi budget keseluruhan tanpa mengira makan/minum & cenderahati hanyalah RM75 seorang.
Jadi kalau dikira campur makan kami utk 2 hari dan cenderahati mmg tak sampai RM150. Jimat tak? Jimat gila kan? 

Tapi make sure ajak kwn rmi2. maksimum 10 org la. Kalau 5 org pun ok je pandai budget la. 
kalau lebih rasanya kena tambah bilik kot. hehe. 

So selamat bercuti. 


Thank you for visiting here :)

Trip Budget Pulau Pangkor 3D2N (Part 2)

Assalamualaikum
Part 1

15 Mac 2014 (Sabtu)

Pagi tu pukul 7 dah bising pongpang pongpang dah maklum lah 10 orang awex bangkit tidoq. Cik Farishah dan Cik Syima dah siap nak buat sandwich utk sarapan maklum la anak ramai beno nak kena bela haha.

Pukul 9 kami semua dh siap utk pergi snorkeling pulak. Jadi pukul 8.30 cemtu dah get ready dh. 
Utk snorkeling, kami jalan kaki ke pantai kat depan. Jln punya jln, jumpa lah abg yg handle snorkeling ni. 

Kami booking snorkeling ni masa kami nak ambik tiket feri sbb aku booking chalet ni ikut agent, Kak Ros, baik gila mmg sweet habis ah bersyg2 brmanja gitu hahaha tak penat nak sembang dgn dia, so dia bg harga murah habis la utk kami 10 org ni. Sekali byr je, snorkeling puas2 brp jam pun takpe dah habis call je dia dtg ambik :) Dah habis snorkeling dia bwk ronda pulau sambil perkenalkan apa batu penyu batu ikan paus batu apa tah haha mcmtu lah lbih kurang.


Snorkeling - RM16 seorang 

Balik dari snorkeling tu, sedikit malang menimpa, maklum la snorkeling kan. batu licin, tajam pulak tu, habis semua org luka2. kaki calar la kaki terbelah la kulit koyak lah kaki masuk duri ha punya siksa la smua org masa tu. Mujur lah kami dah ada nurse yg prepare segala ubat ni, tq to Cik Syima utk first aid. Dan tahniah kpd doktor terhormat yg membuka klinik dari balik snorkeling smpi dkt mlm dan merawat semua pesakit iaitu Cik Farishah.

Ada la dlm 2 jam lebih kami snorkeling tu ye la engko igt tak penat ke berendam dgn ayor masin kemain dgn tak reti nak nyumbat minatang google tu dlm mulut.

tempat kami snorkeling - Pulau Giam

gambar yg terpilih sebagai wakil snorkeling 

Semua pun dh penat, yg sakit2 tu balik bilik la rehat. yg kurang sakit tu, smua pakat terjun kolam kat depan chalet tu kemain sampai abg indon pun join jiruskan air bagi ada feel ala2 waterfall gitu.

Pastu ada datin Anie pakai spek mata besor berserta bodyguard (aku le tu) yg mnyediakan air ala2 datin dlm drama melayu tu minum juice tepi kolam kemain hot datin anie ni. 

Dan ptg tu, hujan turun dgn lebatnya. 10 org anak dara pun terbongkang tido smua. Alhamdulillah. Semua yg jadi ada hikmahnya (yg follow insta aku tahu la knp aku ckp cmtu :D)

Ptg tu, kami igt nak p jalan ronda naik basikal ke motor ke, boleh sewa ya. Kalau yg check in kat chalet ni, korg boleh cari kt lorong yg selepas lorong masuk chalet ni ada satu chalet sediakan basikal sewa yg lain kami carik semua yg ad motor je. kena pandai cari lah ya.
dlm pukul 2 -3 lbih mcmtu hujan turun. so kami pun rehat la sementara tunggu hujan reda. lepas asar dkt kul 5 cmtu, hujan dah benti, kami sepakat nak keluar makan dan berjalan-jalan kt tepi pantai. sambil berposing maut dan berselfie masing2 hanyut dgn dunia kamera sendiri, monopod, fish eye semua ada kemain uolls

late lunch - day two
(tudung aku dari 1st day smpi balik tak tukar tu je lah kaler nya~)

busy photoshoot pre-wedding photo

semua busy nak lukis atas pasir

dah siap lukis tgkp gambo le

Dah penat bertgkp gambo semua, kami pun balik ke chalet utk mmbersihkan bdn dan menanti solat maghrib.
Malam, kami masak maggi. yg keluar boleh la p cuci mata lg, yg tinggal tu tgk tv sambil mkn meggi. seronok tau mkn meggi ramai2 :) jimat pun jimat hahaha
Part 3

Thank you for visiting here :)

Trip Budget Pulau Pangkor 3D2N (Part 1)

Assalamualaikum

gambar terpilih utk gmbr pertama entry ni

Haii.

Fuh fuh fuh. Berhabuk teruk ni. Lama betul aku abaikan blog kesayangan aku ni. 
So after a few times im refreshing, akhirnya aku dpt jugak masuk ke laman dashboard dgn kelajuan internet yg maksima.

Taknak ckp panjang. Dh lama rasanya aku janji nak cerita psl trip geng walk-walk girls ke Pangkor.
sebelum tu nak habaq, kami pergi seramai 10 orang termasuk aku. So budget yg dinyatakan adalah dibahagi kepada 10 org. Kurang org, makin tinggi budget yg diperlukan. Dan budget yg dikatakan RM150 tu tak termasuk makan/minum dan cenderahati. TQ

btw, aku akan bahagikan entry trip ni kpd 3 part so takde la org boring baca pnjg2 kan. okay!
 
Lets begin.

Trip Pulau Pangkor 3 Days 2 Night

14 Mac 2014 (Jumaat)

UITM Seri Iskandar - Lumut
Kami jalan kaki dari dlm u ke bus stop yg menghala ke lumut. Lepastu tunggu bas sampai. 
Bagi yg first time nak ke lumut yg takde pengalaman, aku nasihatkan kalau nak naik bas hijau (General) tanya dulu dia sampai lumut atau sitiawan sbb kalau kau naik smpi sitiawan, budget lari sbb naik bas lagi utk ke lumut. 

kalau kau naik bas merah (Roadway) takde masalah sbb bas tu mmg akan berhenti kat lumut :)

menunggu bas yg tidak kunjung tiba~

tambang bas - RM5 (seorang)

Lumut - Pangkor
Sampai di lumut, kalau sempat, korg boleh benti mkn dlu kat tepi tu ad byk kedai mkn. kalau nak gerak terus boleh terus gerak pergi jeti utk ambik feri.
dinasihatkan bagi sesiapa yg nak keluar duit kt atm, sila keluarkan kat lumut, kat area jeti tu ada satu atm Maybank disediakan. dkt pangkor mmg ada tp kalau korg punya chalet jauh dri pekan payah skit la.

semangat baru sampai jeti nampak sunset~

tambang feri - RM10 (seorang - pergi&balik)
tambang ni korg byr time pergi je 10rgt terus so masa balik toksah kalut la nak byr lagi. tiket simpan je for emergency even takde apa pun. ok :)
time pergi ni takde rezeki nk dpt feri open so ta dpt menikmati keindahan laut waktu mlm.

dlm feri. 
lagi 3 org kat depan jd deme tgkp gambo deme je *jeling*

Jeti Pangkor - Chalet

seminggu sebelum pergi, aku dah booking chalet yg boleh memuatkan kami seramai 10 org. so punya usaha cari yg chalet sbb taknak byr utk 2 bilik (nak jimat kan xD)  dan alhamdulillah, jumpa.

permandangan chalet di siang hari

kami check in kat Pangkor Inn Chalet dekat Teluk Nipah. Kami ambik teksi dari jeti. 

Teksi - RM20 (RM2 seorang)

Chalet - RM 250 (RM25 seorang - 2 malam)
Alhamdulillah, kami dpt dua bilik tp gabung (extension room) dgn harga yg berpatutan. 
Selepas membersihkan diri, dah qada' solat semua dan mandi semua dah rehat semua, kami decide nak jalan keluar nak makan, maklum lah dari u tak mkn langsung ni.
Kalau dari chalet, jln terus je boleh nampak dah pasar malam kat situ, ada mcm2 lah. ada pasar malam, ada kedai mkn smua. kami jln kaki berhenti mkn, pastu mkn. Lepas makan tu kami semua jalan lah cuci mata kot ada nak beli ke apa ke kan. Dh habis cuci mata semua kami pun balik chalet untuk rehat.
Kami sepakat membeli baju I ❤ Pangkor setiap org utk pakai masa balik.

Baju - RM10 seorang

Part 2 
Part 3

Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH