Tuesday, December 31

aku dan 2013

Assalamualaikum


rasanya kalau nak tahu apa je berlaku dlm 2013, boleh tahu ikut twitter aku kot. haha
lepastu ikut blog pun ada jugak aku update sikit2.
tapi nak ckp keseluruhannya entah lah.

mcm biasa. ada rasa gembira. ada rasa sakit.
ready utk tempuh tahun yg baru.
ready utk gegar tahun yg baru.
ready utk melupakan benda basi yg jd tahun ni 2013.
ready utk menjadi seorg yg lebih tabah/kuat.
ready utk teruskan perjuangan 2013 yg masih belum usai.
ready utk menyambung azam 2013 yg masih belum sempurna.

2014
-habiskan diploma tanpa perlu repeat apa2
-nak kekal dgn encik crush sampai jumpa tahun 2015 *dan seterusnya
-nak pergi holiday dgn cik bff
-nak pergi holiday with classmate
-pergi kursus kahwin
-nak tukar status diri

SELAMAT TAHUN 2014.
bye

Thank you for visiting here :)

Saturday, November 30

it has been a while..

Assalamualaikum

it has been a while since the last time i was updating about trust. and it was a month ago. 

kalau sesiapa yang follow aku kat twitter, sure you know about 'encik crush' which i had updated a few times about him.

someone who's be with me for almost 4 months. without anyone know who is he and without anyone see his picture, we've been 'friends' for 3 months. and after this 3 months, then i tell my sister about him.

my sister pun dah tgk rupa dia which sent by whatsapps and she approved him *lompat seronok*
so after my sister, i told few of my friends who is close with me. but they never see his face which for now i want to keep it secret *evil grin*

menjelang tahun 2014 dimana umur aku akan berubah menjadi puluh an dan tiada lagi belasan, maka target hidup pun menjadi lebih serius. and i want him to be my last. *muka serius*

and until then, i will keep his identity as secret. even nama  dia pun tak semua tahu. (maybe yg pna tgok gmbaq insta aku tau lah apa nama dia haha) my mom tahu pun sbb dia rajin kirim salam muehehehhe.

i'm happy. i'm very happy. dah nak masuk bulan ke-empat which for me, is difficult stage in relationship.

oh lupa,
we are not a couple okay semua~
thats why i call him 'encik crush' bukan 'encik pakwe' wokeh kekeke

just, pray for us. pray for our happiness. and for you who was reading this, i wish may happiness be with you. always :)


Thank you for visiting here :)

Monday, September 16

Bila budak universiti mencuri...

Assalamualaikum

*gambar hiasan*

Sbnrnya tajuk tu saja je. Tapi mmg benda ni berlaku dan suspek utama, pelajar universiti yang tinggal di hostel. Baru2 ni, mbe aku kat UiTM Merbok, Kedah telah kehilangan sebuah laptop dan sebijik Ipad. Kejadian difahamkan berlaku semasa waktu petang. Dan ketika itu bilik itu berkunci. Difahamkan lagi, bilik tersebut dibuka secara haram dengan menggunakan kad. Sape pna buat, tahu lah caranya.

Yg aku tak boleh hadam ni la, perangai manusia yang mencuri ni. Sungguh tak faham. Berapa banyak keberanian yang kau dah kumpul untuk masuk bilik org dengan cara yang salah dan mengambil barang orang. Bukan duit dua kupang pulak yang diambilnya, laptop sama ipad yang dicurinya. Susah mcm mana pun hidup kau, mencuri hak orang takkan buat kau hidup senang. 

Cuba fikir entahkan tuan laptop tu kumpul duit sampai tak makan utk beli laptop/ipad tu, kau senang2 je ambik. Tak takut ke tangan tu bernanah esok sbb duk ralit pakai hak orang? Suka sangat ke orang doa tiap hari benda buruk kat kau? Fikir lah. 

Takde sebab untuk kau mencuri. Dah jadi budak universiti kotttt, rasanya akal dah cukup panjang untuk fikir baik buruk benda yang kau nak buat tu. Kau ingat senang ke orang lain nak dptkan benda tu? Yg kau suka hati je, sedap rasa je nak ambik. Tak faham lah aku. 

Pada pencuri. Fikir. Jgn ingat kau sorg je susah. Kalau kau perempuan, kau sendiri boleh fikir. Kalau kau Islam, kau tahu apa hukumnya. Kalau kau pelajar yang ada akal, kau akan buat keputusan yang bijak. Tade perikemanusiaan ke kau duk curi hak orang? Tade hati perut ke? Makbapak hantar masuk universiti bukan suruh kau masuk bilik orang ambik harta orang. Kesian makbapak kau beb. Kesian.

Tobat lah der. Kalau kau pulangkan semula benda tu pun, tuannya takkan marah. Yg penting pulangkan. Kalau rasa malu, kau letak lah senyap2 mcm mana kau ambik secara senyap2. Semoga tuhan bukak pintu hati kau. Ameen.


Thank you for visiting here :)

Friday, August 2

I'm afraid...

Assalamualaikum


Thank you for visiting here :)

Sunday, July 28

Hakikat Perkahwinan Semasa Belajar

Assalamualaikum
Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, mengapa berkahwin?

Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami ‘declare’, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami tekanan hidup sehingga tidak berhubung dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar ‘cinta rebound’, tetapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani hubungi ayah saya dan minta izin untuk berkahwin kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar; ketika beliau tahun 1 peringkat ijazah.
Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM 200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening?

Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda.
Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu; bukan cara Islam.

Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba serbi. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru.

Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

“Seganlah. Nanti orang kata apa.”
“Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran.”

Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah.

Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!!

Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dahulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri.

Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya), untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima.
Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.
p/s: Buat apa menyusahkan benda yg senang.. :)



Thank you for visiting here :)

Saturday, July 27

Seoul Garden. Again.

Assalamualaikum
Kalau sape yg pernah baca entry pasal Seoul Garden, tahu lah. Yg aku pernah dtg sini dulu. Boleh usha entry ni :)
Aku masuk gambar je lah untuk kali ni. Nak cerita takde benda pun. Benda yg sama. Tapi kali ni kami pergi bertujuh. So meriah sikit lah :)
Masa nak makan tu. Memula meja takde. Kami mcm sedih lah sbb penuh kan, nak kena meja asing2 pulak. Lepastu ttiba abg tu dh habis mkn apa lagi, laju kami duk tmpt dia. Dpt lah satu meja :)

Masa ni dah habis makan. Sakan posing you.

Yg ni pulak kat lumut. Sbnrnye kitarg overnight. Hahahaha. So ni keesokan harinya kat lumut. Masa ni baju je sume tukar. Tudung sama je mcm smlm haha

Peace no war brahhh

Dan akhir sekali. Gambar family. Hahahahah
And macam2 dugaan sebenarnya jadi kat kami. Tapi alhamdulillah, setiap dugaan tu, Allah tolong kami. Terima kasih semua yg membantu :) 
Quote by me: Its not about how you met your friends. Its about how you stay in that friendship :)
Tarikh kami pergi : 19 - 20 July 2013 :)

Thank you for visiting here :)

Sunday, July 21

Dimana Hatimu - Papinka

Assalamualaikum


Inilah akhir cintaku, inilah akhir kisahku
Setelah kau jauh tinggalkan aku
Tak bisa ku melupakanmu, tak bisa aku tanpamu
Tak pernah aku rela kau tinggalkan aku

* tiada ku sangka engkau berubah
Ku tak percaya kau membagi cinta
Tahukah engkau betapa sakitnya
Kau membagi cinta karna dia


Tak pernah ku coba melupakanmu
Mengapa kau buat luka hatiku
Sekian lama aku menunggu
Kasih dimana hatimu

Tak bisa ku coba melupakanmu
Mengapa kau buat luka hatiku
Sekian lama aku menunggu
Kasih dimana hatimu


Tak bisa ku melupakanmu, tak bisa aku tanpamu
Tak pernah aku rela kau tinggalkan aku

p/s: Mendayu lagu ni...


Thank you for visiting here :)

Thursday, July 18

Tetap Menantimu by Nomad

Assalamualaikum

 
*gambar hiasan*


Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagiaku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku

Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Dari semua hidupmu yg ku impikan
Kan ku hapus semua menjadi indah

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu

Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu


*mood nak update lirik lagu pulak haha. tadi duk dgr lagu radio era member pasang terus jatuh cinta. haih jiwang pulak teman haha xD


Thank you for visiting here :)

Wednesday, July 17

Wordless Wednesday Part 10

Assalamualaikum


Thank you for visiting here :)

Sunday, July 14

WAKTU MUSTAJAB UNTUK BERDOA

Assalamualaikum



• Pada malam qadar (sepuluh malam terakhir dalam bulan Ramadhan)
• Pada hari Arafah ( 9 Zulhijjah di kala jemaah haji wukuf di Arafah)
• Pada bulan Ramadhan
• Pada malam Jumaat
• Pada hari Jumaat
• Waktu berjumaat, lebih-lebih lagi ketika imam duduk di mimbar sampai imam mengucapkan salam
• Pada tengah malam
• Seperdua malam yang kedua (sesudah jam 12 malam)
• Sepertiga malam yang pertama (jam 6 sampai 10 malam)
• Sepertiga malam yang terakhir (sesudah jam 2 malam)
• Pada waktu sahur (sebelum fajar)
• Sesudah berwuduk
• Ketika orang azan untuk sembahyang
• Antara azan dan iqamat
• Ketika orang mengucapkan iqamat
• Ketika berbaris (jalan bersama) menuju medan perang sabil
• Di dalam pertempuran di medan perang
• Di akhir tiap-tiap sembahyang fardu
• Pada waktu sedang sujud (dalam solat atau di luar solat)
• Ketika sedang membaca Al-Quran
• Setelah tamat membaca Al-Quran
• Ketika minum air zamzam
• Pada waktu ayam jantan berkokok (pda waktu pagi)
• Pada saat berkumpulnya kaum muslimin kerana agama
• Pada waktu berkumpul untuk berzikir (iaitu berkumpul untuk menyebut kebesaran Allah, bertakbir, bertahmid dan bertasbih, atau berkumpul membaca dan mempelajari Al-Quran, atau berkumpul menerima pelajaran agama Islam)
• Ketika menutupkan mata orang yang telah mati
• Pada waktu turun hujan
• Pada waktu tergelincir matahari pada hari Rabu
Sewaktu berbuka puasa bagi orang yang berpuasa


Thank you for visiting here :)

Friday, July 12

Kisah Rasulullah S.A.W. dan Siti Aisyah RHa

Assalamualaikum
Suka saya malam ni untuk berkongsi dengan semua pembaca, kisah tentang cinta Rasulullah dengan isteri yang paling dicintainya iaitu Aishah. Siapakah Aishah? Beliau adalah puteri kepada Saidina Abu Bakar As Siddiq, sahabat Rasulullah. Allah memuliakannya dengan menjadikan beliau salah seorang isteri kepada manusia terbaik di dunia iaitu Muhammad s.a.w. Aishah menduduki tempat yang istimewa dan agung di hati Rasulullah. Apabila ditanya kepada Nabi s.a.w. siapakah orang yang paling dicintai. "Aisyah" jawab Nabi.

KISAH 1

Satu hari ada sekumpulan kanak-kanak masuk ke dalam masjid untuk bermain perang..lalu Rasulullah bertanya.

"Wahai Humaira..adakah kamu ingin melihat mereka?"
"Ya"..jawab Aishah..

Maka Rasulullah mendukung Aishah dan berdiri di ambang pintu..dagu Aisyah diletakkan pada bahu Rasulullah..wajah Aishah menempel pada pipi Rasulullah..

Setelah agak lama, Rasulullah bertanya..

"Adakah kamu merasa puas?"
"Belum ya Rasul" jawab Aishah...

Maka Rasulullah kembali mendukung Aishah dan selang beberapa ketika, Rasulullah bertanya lagi soalan yang sama..Aisyah masih berikan jawapan yang sama..

Sebenarnya Aisyah tidak tertarik dengan permainan kanak-kanak tadi tapi Aisyah hanya ingin agar kaum wanita dan isteri-isteri Rasulullah yang lain tahu akan keadaan dan kedudukan Aisyah di hati Rasulullah...


KISAH 2

Diriwayatkan oleh Aisyah sendiri..

"Aku tidur si samping Rasulullah..kedua kakiku mengarah ke kiblatnya.Jika Baginda sujud, Baginda menyentuh kakiku..lalu aku menarik kedua kakiku..dan ketika Baginda berdiri aku menjulurkan kakiku kembali.."

KISAH 3

Aisyah r.a bercerita..

"Waktu itu aku sedang haid..aku minum pada sebuah gelas lalu memberikannya kepada Rasulullah..lalu Baginda segera mengambilnya dan meletakkan mulutnya pada bibir gelas tempat aku meletakkan mulutku dan meminumnya.pada hari lain..aku juga sedang haid..aku mengigit daging pada tulang lalu aku berikan kepada Rasulullah...kemudian Baginda meletakkan mulutnya ditempat aku meletakkan mulutku pada tulang tersebut.."

Sebenarnya masih banyak lagi kisah-kisah cinta yang berlaku di dalam rumahtangga Rasulullah dan isteri tercinta, Aisyah r.a..tapi saya tak mampu nak catat kesemuanya di ruangan ini..apa yang saya boleh simpulkan..Nabi s.a.w sentiasa lemah lembut ketika bercakap dengan Aisyah, merasa tenang dan bahagia jika dekat dengannya sehingga Baginda juga mengetahui perkara yang disukai dan dibenci Aisyah..

Moga-moga kita semua dapat mengambil teladan yang baik dan contoh yang baik daripada kisah Nabi junjungan..sentiasa cambahkan perasaan cinta dan kasih sayang dalam rumahtangga agar kekal bahagia hingga akhir hayat...insyaAllah...

p/s: Sweet kan? :)



Thank you for visiting here :)

Wednesday, July 10

Wordless Wednesday Part 9

Assalamualaikum


Thank you for visiting here :)

Saturday, July 6

Sejak peristiwa itu, aku tahu erti syukur...

Assalamualaikum

*gambar sumber google*

Mari aku cerita sebuah kisah.
Kisah ini aku sendiri yg lihat.

Pada waktu itu, aku dan adik beradik bersama ibu berada dalam kereta,
Ingin pulang ke rumah.
Disebabkan kami adik beradik sudah membesar,
Jadi kereta kancil itu menjadi sempit untuk kami.

Kami mengeluh.
Aku juga turut mengeluh.
"Sempit betul kereta ni."
"Panas ah."

Mak selalunya akan ckp ayat yg sama setiap kali kami mengeluh,
"Syukur lah kome naik kereta. Org lain ada yg naik motor je himpit 2 3 org."
Dan kami akan diam.

Namun hari itu, 
Sejak hari itu sebenarnya,
Aku belajar bagaimana ingin bersyukur.

Apabila di saat kami adik beradik bertelingkah dek kerana kesempitan,
Aku terlihat sebuah kereta uzur di sebelah kereta kami,
Kereta uzur itu, seorang pakcik yg sudah tua membawanya,
Cermin keretanya sudah pecah. 
Keempat-empat sekali. Pecah.
Dan hanya 2 cermin belakang yg ditutup dgn plastik lutsinar.
Yg dua dihadapan hanya dibiar tanpa cermin.

Ditakdir Yang Esa,
Hujan turun dgn tiba-2,
Aku lihat pakcik itu,
Dia sdg berusaha menahan wajahnya drpd terkena titisan hujan rahmat itu,
Dgn sabar, aku lihat dia hanya terus dan terus mengelap wajah yang kebasahan,
Tanpa merungut mahupun mengeluh.

Aku renung ke langit,
Tuhan sendiri dah tunjuk pada aku,
Mcm mana cara utk kita bersyukur.
Dan.

Sejak peristiwa pakcik itu, aku tahu erti syukur yang sebenarnya. *sebak*


Thank you for visiting here :)

Wednesday, July 3

Wordless Wednesday Part 8

Assalamualaikum



Thank you for visiting here :)

Monday, July 1

FASSTRAIN 7

Assalamualaikum

flyer psl prgram ni


tentatif program semasa disana. mmg full tapi seronok :)

Nak cerita panjang2 ke? Maleh ah.
Siapa yg nak tahu apa yg best dekat program ni kena lah pergi.

Awesome. Best gila. Seronok. Daebak !

Penat tapi berbaloi.
Tak menyesal.

Takde ceramah. Itu paling best.
Yg ada game game game.
So itu baru betul bagi bebudak semangat haha.

Makan dlm talam dgn kwn satu group (10 org).
Main game, kongsi idea.
Tidur dlm khemah (aku seronok even dlm khemah).

Buat cheers sendiri (even cheers ciplak sbnrnye).
Solat jemaah sesama (siap ad solat dhuha tw).
Mata berair tgk abg fasi menangis (tgk akk fasi nangis takde perasaan pulak >.< )

Apapun, the best.
Congrats and thank you to fasi. To Fasstrain 7 crew. 
To Group 10 members.
To UiTM Perak.
For the memories.
For the experience.
For the advices.
For everything we learn.

May Allah bless all of us. Love.







Thank you for visiting here :)

Wednesday, June 5

Wordless Wednesday Part 7

Assalamualaikum
 
 

Thank you for visiting here :)

Thursday, May 30

What a tired and sleepy day...

Assalamualaikum
 
Alhamdulillah.
Harini ada buat doa selamat dgn kenduri tahlil.
Doa selamat for my dad.
Dia nak kerja luar. Dubai. A year.
 
Thats mean next year baru dia balik Malaysia.
May Allah bless him :)
Amin.
 
So today, semua pun okay. Doa selamat mula lepas asar.
Org surau semua dtg.
Kwn-2 mira dtg.
Kwn aku, tasya je. Yg lain tak dpt dtg.
Tasya pun, aku yg pergi hantar ambik dia sbb dia tade transport kan.
 
Then, mmg busy sangat tadi. Tatahu lah nak ckp cemane. 
Penat sangat.
Mengantuk. Semua ada.
Memang tak menang tgn.
Even jam pukul 10 pun ada tetamu lg. Tapi yg sedara mara lah.
Jiran semua dh balik lh kan xD
 
 Sempat ambik gambar dgn cik bff and my two lil bro.


Bye :D


Thank you for visiting here :)

Wednesday, May 29

Thumbs up MatLuthfi :)

Assalamualaikum
 
 
*sila pause lagu di bawah sebelum menonton video ini :) 
 
Tahniah MatLuthfi utk filem pendek yg baru sahaja di upload. 
Seriously. 
Beautiful and very touching.
Watak ketua usrah yg sgt kena dgn sikap segelintir manusia zaman skrg. 
Which is, seorg yg memegang teguh pd agama sehinggakan memandang jelik dan hina terhadap mereka yg melakukan kesilapan walaupun sikit.
 
Aku respect dgn :
1) Kaedah Mat yg menukar air arak kpd air yg halal. 
2) Cara Mat memberi nasihat dgn contoh pensel dan pemadam.
3) Cara Mat menegur ketua usrah secara depan-2.
4) Idea dan cara filem pendek ini dihasilkan.
 
Tahniah utk MatLuthfi sebagai director :D
 
*Video ni kena dgn waktu dimana ak pun tgh dlm proses nak berubah kan. 
Syukur pada Allah :)
 

Thank you for visiting here :)

Saturday, May 25

Things changed.

Assalamualaikum
 
 
 
semua orang akan berubah.
betul.
kenangan sahaja yg akan kekal.

aku senyum pahit.
ada hikmah mungkin?

aku berhenti.
berhenti mencuba menjadi yg terbaik.
berhenti mengharap.

kalau sudah ketentuan begitu.
kalau sudah tiada yg mahu mendampingi.
kalau sudah tiada yg mahu meminjamkan bahu.
kalau sudah tiada yg mahu mendengar.
kalau sudah tiada yg mahu bersama.

aku senyum sendiri.
ada hikmahnya..


Thank you for visiting here :)

Thursday, May 23

Yeayyyyy

Assalamualaikum
  
http://sjsdblogs.com/jordansblog/files/2013/01/excited-face-cartoon-i0-2gi4cpx.png
 
dulu selalu ambik header kat blog org.
sape bg freebies tu, ambik,
lepastu klu singgah blog sape,
tengok2 header sama. 
 
tp skrg tayah risau dh.
sengih je.
sbb dh ada org tlg kita buat header khas nama kita
comel kan?
 
http://myraazraff.blogspot.com/
 ni blog dia. 
kalau based on her newer post,
dia kata dia tak buat dh,
tp entah knp dia tlg buat kat ekin :D
 
blog ekin ni tak rmi follower pun.
but still,
i love my blog,
bila dh dpt header sendiri ni...
seronok gila haha.
kesian kan?
k diam.
 
eksaited tak habis lg ni :D
comel sgt.
mmg kena sgt mcm yg ekin mintak :D 
ni kira hadiah bufday lah ni haha so cute :)
thanks myra :) 
 

Thank you for visiting here :)

Tuesday, May 21

Sanah Helwah, ekin.

Assalamualaikum
 
http://1.bp.blogspot.com/-uTrNJ8tol9A/UQauX8pygFI/AAAAAAAAA0s/rte88qO37tY/s1600/tumblr_lrzgo3OPx71qc2an6o1_500.jpg
*gambar pinjam*

syukur.
hari ini aku genap berumur 19 tahun.

alhamdulillah.
terima kasih Allah.

may Allah bless you ekin.
insyaAllah amin.

aku bukan seorg gadis yg penuh dgn ciri kelembutan.
aku kasar,
aku ganas,
tapi aku masih seorg perempuan.

alhamdulillah.
terima kasih Allah.

kau kurniakan aku keluarga.
kau kurniakan aku sahabat.
kau kurniakan aku nikmat.
selama aku hidup utk 19 tahun.

syukur.
terima kasih Allah.
i love you, Allah.

Thank you for visiting here :)

Monday, May 20

Sampai bila?

Assalamualaikum
 
Entry asal dari : http://mearale.blogspot.com/2012/12/beri-saya-masa.html 
Lagu blog sy juga credit pd blog di atas :)

     Bersebelahan meja aku,
dua Muslimah sedang berbicara perlahan berdekatan aku,
seorangnya bertudung labuh bulat berniqab,
dan seorang lagi bertudung singkat berlengan pendek.

"Nadia, esok teman saya pergi Jalan TAR nak?"

"Eh, ada apa kat sana?"

"Nak pergi beli kain, nak buat tudung baru, Umi yang suruh. Ah, apa kata, saya buat untuk Nadia gak? Boleh kita sedondon pakai tudung labuh, awak mesti cantik, confirm!", si Niqabist berkata dengan penuh semangat.

"Saya... Memang nak pakai tudung labuh... tapi...", ku melihat si Nadia tertunduk malu. Segan ya cik adik, ohoi!

"Tapi... saya tak nak buat sebab awak yang suruh, saya nak buat dengan ikhlas kerna Allah. Beri saya masa ya?"

Dush!

Bahu ukhti Niqabis jatuh sejatuh-jatuhnya,
kecewa barangkali.

Tanpa ku sedar,
aku berbisik,
"La baks. Allah Maha Mengetahui yang terbaik."

Eh.
Tanpa sedarkah?
Abaikan.

***

"Saya tak nak buat sebab awak yang suruh, saya nak buat dengan ikhlas kerna Allah. Beri saya masa ya?"

Ayat ni terngiang-ngiang dalam kepala aku,
siang dan malam,
petang dan pagi,
semacam dah kena implant dalam otak eden ni.
Poning poning.

"Saya tak nak buat sebab awak yang suruh."

Besar maknanya.
Kadang-kadang terasa macam,
eh, betul gak kan,
dia dah menarik dia kepada aku.
Dakyah ni dakyah!
Ish, takleh jadi.

Kemudian,
teringat pula ukhti Niqabis,
yang kecewa tahap Super Duper,
bila seruannya tidak disahut.

Malah,
bila ditembak,
dikatakan disuruh berubah,
kernanya dan bukanNya.

Aduh.
Tertembak diri sendiri.

Belek-belek al-Quran,
pasti ada jawapan buat kebingungan ni seyh,
masakan Al-Quran takde,
kan kan kan.

Belek belek belek,
eh eh.
Sat,
belek ke belakang satu dua muka surat.

*air mata menitis berguguran*

Saspens saspens.

Tapi serius,
ini khas buat para Dai'e.

Dari zaman Rasulullah,
hinggalah ke hari ini,
Allah pujuk kita-kita.

Ahhhhh,
cair.
Muktamad.

***

"Sungguh, engkau tidak dapat menjadikan orang yang mati dapat mendengar, dan menjadikan (tidak pula) orang yang tuli dapat mendengar seruan apabila mereka telah berpaling ke belakang."

Mereka yang mati.
Mereka-mereka yang hatinya mati.
Mereka-mereka yang mematikan hati mereka.

Mereka telah berpaling.

"Dan engkau tidak akan dapat memberi petunjuk orang buta dari kesesatannya. Engkau tidak dapat menjadikan (seorang pun) mendengar..."

Mereka yang buta.
Mereka-mereka yang sesat.

Kita hanyalah penyampai.
Kita hanyalah KhalifahNya.
Kita hanyalah AbidNya.

Kita tiadalah memegang hati-hati mereka,
kita tiadalah mampu menjadikan mereka celik,
menjadikan mereka peka,

kecuali,

"... orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami lalu mereka berserah diri."

Mereka yang beriman kepada al-Quran.
Mereka yang hidup berlandaskan al-Quran.
Mereka yang berdamping dengan al-Quran.

Dan mereka berserah diri.

Yakni memeluk Islam (menyerah diri).

- An-Naml 27:80-81 -

.............

Oleh itu,
para Dai'e,
bergembiralah.

Teruskanlah menyampai,
sepertimana Rasulullah cinta kita-kita menyampai,
dan terus menyampai.

Dan jika mereka yang kita sayangi,
tiadalah ingin berpegangan tangan dengan kita,
menuju ke JannahNya,
la tahzan.

Kerna,
kamu-kamu sedang merasai,
apa yang Rasulullah cinta kita-kita rasai,
tatkala bapa saudara Baginda,
tiadalah ingin memeluk Islam.

Teruskan,
terus menyeru,
kerna Rasulullah terus menyeru Abi Talib,
hinggalah ke nafas terakhirnya.

La tahzan la tahzan,
Allah memujuk kita melalui ayat-ayatNya yang indah.

Bergembiralah,
Senyumlah.

Sungguh,
janjiNya itu benar.

Allahu Allah.

***

Dan pekalah wahai saudara-saudaraku,
akan tunjuk ajar daripadaNya.

Diingatkan kita-kita,
bahwa hati mereka-mereka,
tiadalah milik kita.

Dan tiadalah kita berkuasa,
untuk menjadikan mereka peka dan celik,

tapi, celikkah anda-anda,
akan jalan yang dibentangNya?

"... kecuali orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami lalu mereka berserah diri."

Allah sedang memberitahu kita-kita,
yang satu-satunya cara untuk mereka-mereka celik,
dan peka,
adalah dengan beriman kepada ayat-ayatNya.

Maka,
menjadi tugas kita,
untuk mengembalikan mereka-mereka kepada al-Quran,
dampingilah al-Quran,
sentiasa bersama al-Quran,
tunjukkan pada mereka,
bagaimana hendak mentadabbur,
bagaimana hendak menjadi al-Quran sebagai panduan hidup.

Kadangkala,
mereka hanyalah tidak mengetahui.

Allah jadikan kita-kita,
sebagai hambaNya dan khalifahNya.

Erti kata lain,
our default settings,
adalah hambaNya dan KhalifahNya.

Pasti,
pasti ada rasa cinta dalam diriNya pada Allah.

Yang diperlukan hanyalah sentuhan tarbiyyah,
yang bakal meng-clorox segala karat-karat jahiliyyah,
dan menjadikannya logam yang bersinar Nur Islamiyyah.

"Sometimes, all we need is just a pair of hands to lead us to Him."

..........

Berbalik kepada barah otak yang terkini,
iaitu ayat,

"Saya tak nak buat sebab awak yang suruh, saya nak buat dengan ikhlas kerna Allah. Beri saya masa ya?"

Disebarkan Islam,
melalui Rasulullah,
seorang manusia.

Tiadalah pula,
Islam tiba-tiba muncul,
pooof!
Tadaaaa!

Dan tiadalah pula,
Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Uthman, Saidina Ali, Bilal bin Rabah, Sumaiyyah, dan para sahabat yang dicintai,
secara tiba-tiba mendapat Hidayah,
untuk memeluk sesuatu yang tidak dikenali.

Tidak, ya akhi, tidak ya ukhti!

Mereka-mereka memeluk Islam,
mereka-mereka mendapat Hidayah,
kerna mereka dapat tahu mengenai Islam,
melalui Rasulullah, seorang manusia jua.

Rasulullah menyeru,
dan para Sahabat menyahut.

Apakah hendak dikatakan para Sahabat tidak ikhlas?

Pabila diturunkan ayat haramnya arak,
Rasulullah menyampaikan,
dan para Sahabat memecahkan, mencurahkan, memuntahkan segalanya,
apakah mereka tidak ikhlas, ya akhi ukhti?

Perlu difahami.

Rasulullah hanyalah penyampai.

Para Dai'e, yakni penyeru jua,
hanyalah penyampai.

Pernahkah kamu dengar,
akan kisah Arab Jahiliyyah,
yang menentang Rasulullah,
seperti Abu Jahal dan Abu Lahab?

Celikkah kamu akan sebab mereka menentang?
Sebab Islam palsukah?

Oh, tidak sama sekali,

Mereka enggan tunduk kepada kepimpinan Nabi,
yang hanyalah manusia biasa,
sedangkan mereka adalah ketua Kabilah.

Nampak permainannya?

Mereka menolak perintah Allah,
kerna manusia.

Kononnya,
jika seorang ketua Kabilah lain,
yang menjadi Rasul,
maka mereka akan memeluk Islam.

Kononnya,
jika mereka berjaya membunuh Rasulullah,
selepas tu mereka akan memeluk Islam.

Pffft.

Mereka buta.

Yang Rasulullah hanyalah menyampai.

Segalanya daripada Allah.

Telah disusunnya,

menjadi takdir.

Qada' dan Qadar yang kita-kita beriman kepada.

.............

Persoalannya,

yang mana satukah kita-kita?

Orang yang mati,

Orang yang tuli,

Orang yang berpaling ke belakang,

Orang yang buta,

ataupun,

orang yang beriman kepada ayat-ayatNya lalu berserah diri?

***

"Beri saya masa."

Sampai bila?

Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH