Monday, December 31

2013 datang. Yeay yeay :D

Assalammualaikum.
 
 
Fuh lama gila aku ta jejak blog. Sorry geng. Internet lembap sgt lah kat sini. So mmg asyik tangguh je nak update. Btw, dah nak masuk tahun yg baru ni kena lh update skit. Fuh fuh. Tatahu nak ckp apa. Azam? Hm Biarlah azam aku tu aku simpan kemas-2 dlm hati ni. Biar aku niat betul-2.

Harapan aku cuma, aku nak jd insan yg lebih baik pd tahun ni. Wishlist masih ad yg belum dipenuhi so kena penuhkan tu dulu lah. Hee. Okay lah tak nak ckp byk. Haha okay bye. HAPPY NEW YEAR YAAA !!

Thank you for visiting here :)

Wednesday, November 14

PrayForGaza

 
Assalammualaikum.
 


 
Kita smbut Maal Hijrah dgn aman dan tenang, tpi jgn kita lupa nasib saudara kita di Gaza skrg. Maal Hijrah mereka pnuh dgn darah. Allah maha melihat, Allah maha mengetahui, Allah maha adil. Israel cuma boleh bunuh orang islam. Tapi semangat tak boleh bunuh. Allahuakhbar !

Thank you for visiting here :)

Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah :)

Assalammualaikum.
 
 
Hai semua. Update lagi harini. Oh ya. Salam Maalhijrah buat semua blogger yang beragama Islam. Alhamdulillah Allah telah panjangkan umur kita untuk meneruskan kehidupan di tahun yang baru dengan niat yang baru. Semua pasang niat dah? Bagus-2. Niat aku? Ada lah. Heheheh. Okay berbalik pd tajuk entry lah.

Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah. Mcm pernah ku dgar ayat ini. Cis ayat ciplak. Ayat Ombak Rindu walaweh. Okay diam. Ala sekali sekala curik dialog filem kan..

Sebab sebenarnya aku nak tulis pasal benda ni sbb tadi aku usha kat satu tmpt ni dan terbaca.. Okay contoh ayat mcmni lahh..

"Aku redha dengan apa yang jadi dekat aku. Aku sygkan dia. Walaupun dia selalu maki-2 aku. Selalu marah-2 aku. Selalu lepaskan kesalahan dia pada aku. Aku redha dengan semua itu."
Cik kak.. salah penggunaan ayat awk tu. Ni bukan redha namanya. Ini namanya kurang bijak. Cuba awk fikir. Kalau dikatakan suatu hari nanti awk akan menjadi isterinya. Awk rasa dia boleh ke na jd seorg lelaki yang penyayang? Yg memahami dan sentiasa mengalah? Sedangkan sekarang pun bila awk tgh duk hangat bercintan cintun dgn dia pun awk dimarahi. Dihina. Dimaki. Dipersalahkan. 

Itu namanya Pasrah. dan pasrah itu menyerah. Menyerah tanpa usaha. Usahanya apa? Usahanya, tinggalkan lelaki tu dan cari yang lebih baik :) Cuba awk baca balik apa yg sy ckp dan awk fikir baik-2 ;)

Lagi satu mengikut pengalaman saya yg telah mendewasakan dan mematangkan sy, cari lah lelaki yang takkan mengeluarkan ayat-2 dan janji-2 manis sewaktu bercinta. Percayalah pd sy. Mungkin tidak semua lelaki mcmtu tapi kebanyakkan begitu. Lelaki yang kononnya pakar dalam soal cinta. Bila ada ppuan lain mengadu masalah cinta, jawapannya lebih kpd menyalahkan si perempuan, berhati-2 je lah :)
Kalau betul dia sygkan anda, tiada janji manis. Hanya nasihat yang akan membawa awk dkat kpd Yang Esa. InsyaAllah dia lah yang terbaik :')

Saya cuma menyampaikan pendapat saya. Semuanya terserah pada anda semua. Sekian ;)


Thank you for visiting here :)

Tuesday, November 13

Salam 1 Muharram.

Assalammualaikum.
 

Salam 1 Muharram....

Jangan lupa doa kita sebagai Umat Islam di Akhir dan Awal Muharram..

Doa akhir thun hijrah hendaklah dibaca selepas asar kira2 bbrapa minit sebelum masuk waktu maghrib dan doa awal tahun pula dibaca selepas fardhu maghrib. Sebarkan pada sahabat2 yang lain :)
 

Thank you for visiting here :)

Sesuatu dalam hati..

Assalammualaikum.
 
*gmbr tiada kena mngena dgn isi entry*

Malam ni.. aku tetibe rasa na jiwang sikit. Haha. Ye lah.. Dh lama sgt tak jiwang kat blog ni. Asyik entry gaduh entry umum kan. Dulu rajin aku buat entry sedih smpi ad lh jgak yg sedu-2 baca entry aku.. Just malam ni na feeling lebih sikit. Hm...

Okay ekin nak bacakan korg secebis tulisan ekin dalam diari ekin :)

Cinta tak semestinya memiliki.

bila kita jatuh cinta pd seseorg, jangan menyeksa diri dgn menganggap bahawa cinta kita tak diterima. Cinta itu tak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.

Wujudkan cinta itu dgn memberikan sesuatu sebab, ap yg diberikan kerana cinta selalu dtg pd hati kita disaat itu juga. Kbahagiaan memberi jauh lebih sempurna dripd kbahagiaan kerana menerima.

Tapi.. lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yg membrikan pahit pahit yang menghiris dada.

Jgn menyeksa diri dgn menginginkan ssuatu. Jgn siakan cinta dgn beban yg berat mengharap mampu dipikul bahu. Keinginan memiliki mngkin ta ksampaian. Tapi percayalah pada diri. Selalunya cinta yang kita berikan seadanya takkan pernah bertepuk sebelah tangan :)


Thank you for visiting here :)

Wednesday, November 7

Lelaki pisau cukur?

Assalammualaikum.
 
 
*gambar hiasan*
 
 Lelaki? Pisau cukur? Ada ke? Mesti lh ada weiii. Zama skrg ni bukan ppuan je pisau cukur. Lelaki pun ada. Malah dlm diam dia cuba mngikis duit wanita tu. Kalau si ppuan tu bijak, dia akan tahu cara na atasi lelaki mcmni. Tapi ad jugak yg silap langkah kan? Ye lh, ppuan ni kalau dh syg, apapun snggup je bg.

Org selalu kaitkan lelaki ni mula mengikis kalau ppuan tu dah kerja. Tapi skrg ni kan, haa kau tgah belajar pun dlm diam dia mula mengikis tw. Tmbh skrg kan dh ad ptptn, dh ad elaun mara semua. Mak bpk pula dh mula na bg duit setiap bulan kan.

Okay selalunya cara diorg kikis ni bukan bg duit terang terangan mcmtu. Okay ak bg contoh lh. Aku fikir sdiri tau. And ini ak nyatakan 3 cara lelaki mengikis ppuan yg masih belajar. Tauuuu ^_^ 3 cukup lh. ak mls na ckp pnjg-2. nti boring.

1. Suruh topupkan. - ha ni mmg biasa lh kan. alasan maybe duit dh habis. atau byr hutang mbe. or mungkin jugak alasannye dia duk dlm hostel tade tmpt na topup kan. kannnnn. tapi ayt dia snang je.

 "sy tade kdit lh awak. kita ta boleh msj dahh :( sy na topup tade duit. lagipun duk hostel ni manade kdai topup. sorry eh? " 

dan ppuan akan murah hati na topupkan sbb.. sbb dia na msj lh dgn bf dia tu. kan? yg lelaki suka lh kannn~ tapi ayt hipokrit dia kluar.

"laa knp topupkan? ish habis lh duit. bazir jee topup kat sy.." pdahal dlm hati "yuhuuu dpt topup. boleh msj org lain ^_^" kannnnn?

2. Nak pinjam duit. - cis ni pling ak mnyampah ni. Sikit-2 na pinjam duit. Na beli tu lh na byr ni lh na apa lh. Hish cukup meluat. Woi tade mak bpk pe yg na pinjam kat awek kau tu. Awek kau pun bukan nye bekerja yg kau na pinjam duit tu. Dah lh hutang lama ta reti na byr. Nak pinjam lg. Haaa ngok. Haihh tapi lh ad jugak yg sanggup bagi pinjam. kesian kat bf. tapi bila dh putus ha si bf muka ta malu tana byr hutang. tang mana le bongoknye tu. Berhati-2 lh dgn laki mcmni. Sbb aku dh pernah kena T__T

3. Belanja bila dating. - ini pun ada jugak. asal kluar date je yg ppuan je kluar duit blanja mkn blanja tgok wyg. blanja minyak mtor. aihh minyak motor pun kau guna duit dia? lelaki jenis apa ni? ops~ kalau dlm 5kali kluar dating tu, 2kali je bf dy kluar duit. yg lain smua ppuan tu. alasan sbb ppuan tu yg ajak keluar date. nahhh baik punya alasaannn~~ ala geng (perempuan) kalau dia tade duit tayah kluar date. senang. lain lh kau anak dato tade hal setakat na blnja ni. okay.

So tu je lh mampu ak cte. act, ap yg ak bagi ni, smua aku pena kena. sbb syg ak sanggup brhabis duit lh senang cte. tapi bagus nye amat bila dh single. yes. sem depan ak tayah habiskan duit na keluar date. keluar lepak je kat parade tu. 20hinggit pun dh boleh tgok wyg. hihi. Okay lh bye.


Thank you for visiting here :)

Forget him? Done :)

Assalammualaikum.
 
 
 
 
Well mcm dah tahu lh kan, aku pun dah single. Kembali single. Kembali kpd khidupan tanpa brmsj dgn sesape. Kpd khidupan dimana kredit kau 3rgt boleh tahan smpi sminggu. Kpd khidupan dimana kau boleh na chat na im na tweet na gayut dgn sape pun yg kau suka. Lelaki atau ppuan. Tp ada satu bnda yg kau akan rasa hilang..mungkin seketika? Ye..seseorang yg ambil brat psl kau. Wait, ak ckp seketika kan? Kau ad kwn-2 kan? Hm :)
 
Well, dia pun dh move on. Ak pun kena lh move on jgak. Setakat tgok je dia bahagia, aku na sedih melalak menangisi kenangan kami buatpe kan. Hidup mesti diteruskan. Bukannya mati pun kan jd single ni. Nasib baik ak ta pena ckp mcm "SAYA TA BOLEH HIDUP TANPA AWK" mse kapel dulu. Rasa lawak je sbb kalau btul ak pna ckp, well, aku masih hidup ^__^

Bila ak tgok dia dh move on. Ak sedar dan ak pun dh mula fhm yg kami berdua sememangnya dah menerima hakikat :)


Thank you for visiting here :)

Saturday, October 27

Bye ex.

Assalammualaikum.
 
 
 
Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yang aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku

Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yang takkan pernah ada
 
 

Thank you for visiting here :)

Thursday, October 25

Salam AidilAdha :')

Assalamualaikum.
 

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua rakan facebook, twitter, skype dan memane jea lha. Ta lupa juga kepada warga blogger yg mengenali diri ini. Walaupun, aku dah pun sendirian kembali, aku tahu mungkin ada hikmahnya :') InsyaAllah.

 

Thank you for visiting here :)

Wednesday, October 24

...

Assalamualaikum.
 
 
 
10 months 2 weeks 2 days. 14216 text message. 293 call logs. The end.

Thank you for visiting here :)

Tuesday, October 2

Wordless Wednesday Part 6

Assalamualaikum.

Thank you for visiting here :)

Wednesday, September 26

Doktor cinta? Aku? Hmmm

Assalamualaikum.

Dah lama rasanya ta bagi nasihat bab2 cintan cintun ni dekat orang. Last aku berkhidmat secara ta rasmi sbgi doktor cinta ni masa awal tahun ni dlu. Haha dengan Leeya. Masa sek dengan Rafiqa. Kekadang dengan Erfa dengan Wanie. Dengan Fifi, Mai, Azmira, sape lagi ntah. Tapi paling rajin, Leeya lha. Banyak benor masalah cintanya. Haha. Eh tascha kwn baik aku tu pun pernah gak. Aih ramai sbnrnya ni. Haha

Dan smlm, aku tetiba menjadi doktor cinta dekat Ima, bekas madu. Eh xD 

Haha tade lha, dia kwn aku. So ak malas ckp panjang, korg baca lha msj dia dgn aku ni. 



*klik untuk tumbesaran*

Aku blurkan num fon dia, muka dia dengan nama-2 yang disebut dalam tu. Ehem btw, aku rasa aku masih layak kot bab cinta ni. hahahahaha k -.-

#ada masalah cinta boleh je ngadu kat aku ^.^


Thank you for visiting here :)

Monday, September 24

Jatuh talak kerana dialog Filem. Vanidah Imran tidak setuju?

Assalamualaikum.
 

Sape dah tengok filem atas ni? Untuk Tiga Hari. Aku duk sedap layan fb kan, scroll punya scroll tetibe baca entry dekat http://mynewshub.my ni. pasal Rashidi jatuhkan talak dekat Vanidah Imran, atee ta tersedak temannn. Pasangan ni dah kawin selama 12 tahun tau. Pasangan paling romantik, sweet sour semua ada taw. Favourite ak couple ni, boleh pulak na bercerai. Ap lagi, terus aku bukak website tu baca perabehh. 

So ceritanya macamni, ada satu adegan yang Rashidi cakap macamni kat bini dia, 

“Kita kahwin untuk tiga hari, Affin akan pegang pada janji Affin, hari kedua mesti kena bersanding, lepas itu selepas selesai majlis perkahwinan, hari ketiga, kita minta cerai”

Maka disebabkan itu, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menggesa pasangan pelakon, Vanidah Imran dan Rashidi Ishak segera ke Jabatan Agama Islam untuk merujuk mengenai lafaz talak dalam filem lakonan mereka, Untuk 3 Hari. Aku sebagai budak mentah yang sedang meningkat dewasa macam blur jugak. Yang mufti kata kena rujuk, yang Vanidah bagi kenyataan macami ->  http://mynewshub.my/2012/09/24/tidak-jatuh-talak-dalam-untuk-tiga-hari-vanidah/ malas na cerita kome baca le sendiri. hewhew.

nak ak bagi kome tengok setempek. jgn lupa pause lagu blog aku dulu. heheh


Okeh le tu je na cakap, Nampak ta payahnye jadi pelakon ni. Haaaaa. Okay bye (ada org sakit hati dgn prkataan okbye ni. ahahahahah)

Thank you for visiting here :)

Saturday, September 1

G2 sentiasa dalam hati :)

Assalamualaikum.


Terima kasih kerana pernah menjadi kawan aku. Dan masih menjadi kawan aku. Pinta diri ini, Jangan lupakan diri ini :')


Thank you for visiting here :)

Wednesday, August 15

Wordless Wednesday Part 5

Assalamualaikum.



Thank you for visiting here :)

Tuesday, August 14

Mood Raya :D

Assalamualaikum.


Sekarang memang semua pun dalam mood raya dah. Maklumlah ta sampai seminggu pun lagi, seluruh umat Islam akan menyambut ketibaan Hari Raya Aidliftiri. Aishh mood raya pun sudah mai. Lampu liplap pun dah mula kelihatan di hampir setiap rumah kecuali rumah aku belum lagi. Hikhik.


Yg budak asrama lagi semangat pasang kat katil. Haha lawak jea. Okay atas ni bukan katil aku. Gambar ni sumber dari FB k. Heww.


Kalau dekat kampung nampak dah pelita-2 utk bebudak main mercun dah pasang. Huhu. Tadi aku dah gy UO, beli baju raya. Dari planning na baju kaler merah hitam, tertukar pulak jd kaler pink. Pun bolehhhh lha~~ Itu lha, manusia hanya merancang, tuhan yang menentukannya :D

Nanti pagi raya aku update gmbr aku berbaju kurung. Tahun lepas purple. Tahun ni merah hitam~ Hukhuk. Tapi dah planning dgn budak tu dia beli dah topi kaler merah~ Alooo, ta match. Hikhik. Tape lha. Nanti boleh paksa dia pakai baju pink. Euuuwwww. K ta boleh. Aku tana ! haha lawak ahh. Muka dah legend tapi pink. Tape, aku suh dia pakai hitam. Semua kaler pun masuk :D


Kuih raya pun dah borong dah. tinggal nak beli cornflakes coklat jea. Yeeehaaaa :D

So tu je kot cerita aku. Next enrty aku update utk ucap selamat hari raya k ;)

Oh ye, btw, na kreditkan header dgn doodle yg ak ambik tempek kat blog ni k.
Credit to : HEADER + DOODLE


Thank you for visiting here :)

Sunday, August 12

PELUANG :)

Assalamualaikum.


Peluang.. Seringkali kita dengar cerita sana sini pasal ex dia na kat dia balik, atau dia sendiri menyesal dan nak balik ex dia. Bukan cerita org jea. Aku pun pernah melaluinya sendiri...

Kata orang, peluang datang hanya sekali, jangan sia-siakan. Tapi ad juga org berkata, semua org berhak menerima peluang kedua. Jadi yg mana satu kita na ambik jdkan iktibar ni? Bagi dia peluang atau tutup pintu hati untuk dia? 


Masa ni lha pulak hati kita jadi keliru sesangat. Kann? Hmm. Kita buntu. Tatahu na buat apa, tatahu na buat keputusan cemane. Sebab kita fkir mcm-2. Kita fkir mse kita kapel dgn dia dulu, dia kdg-2 ambik berat psl kita, kdg-2 dia ta peduli langsung psl kita.


Dan lepastu, kita mula minta pendapat org, kawan-2, pendapat umum. Pendapat sesape je. Ya, pndapat semua org. Dimana kita rasa semua pendapat mereka benar. Tapi ada satu hal, sebesar mana pun pndapat org, sebetul apa pun kata-2 org, kita kena tahu, yang perlu buat kputusan sbnr-bnrnya ialah diri kita sndiri. Kita taley na brgantung hrap pd org pnye pndapat. Sebabnya, yang akan hidup dgn lelaki tu adalah kita. Yg akan melalui kedukaan itu smula juga kita. Yang akan menyesal pun kita jugak.

Tapi lelaki ni.. memang ta serik.. Diorg akan trus melakukan ksalahan yg sama berulang kali. Dan lepastu mereka akan mnyesal dan mnyesal. 


Yes, itu yg sbnrnya. Kita ta boleh bg depa ni peluang kedua atau ketiga. Kita kena bg depa ni PELUANG TERAKHIR. Biar diorg tahu kita bukan prmpuan yg snang. Nak ambik, tak nak cmpak tepi. Kita bukan ppuan yg boleh dijual beli, bukan ppuan pakai buang. 

Tapi ta semua yg kita bg peluang tu akan lakukan kesalahan, ad yg btul-2 mnyesal dan akhirnya bahagia. Tapi pling mnyakitkan bila kita terpaksa kata tidak sbgi jwpn..


Pd mereka yg rasa-2 tengah buntu skrg ni, mohon lha petunjuk dariNya. Kerana walau apa juga pendapat, pandangan org pd kita. Semuanya bergantung pd kita. Kerana hidup ini, hidup kita, bukan hidup mereka :)


Thank you for visiting here :)

Tuesday, August 7

Perangkap ketika Hari Raya :)

Assalamualaikum.



Senarai tempat pemasangan kamera perangkap had laju
Sebagai panduan untuk pulang berhari raya nanti.
Berikut diberikan lokasi-lokasi pemasangan
sistem baru perangkap hadlaju yang telah
dipasang oleh pihak PDRM:


PLUS Arah Utara
■Under a bridge at about 456km, Sg Buloh
Junction.
■Under a bridge at about 459km, Bukit
Lanjan interchange.
■Under the overhead restaurant at Sg
Buloh.
■Under the last bridge before Sg Besi toll at
309.2km.
■Under the bridge at 296.5km, Bangi
Junction.
■Under the newly constructed bridge at
289.0km, after Nilai North Junction.
■Under the bridge at 286.5km, Nilai North
Junction.

PLUS Arah Selatan
■Below signboard at about 454.6km and
455.2km, Sg Buloh layby.
■Under the bridge after Subang Junction at
11.3km.
■Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan
Junction.
■Under the bridge before Mint hotel, Sg
Besi Toll. 80km/h only!
■Under the bridge at 302.8km, Kajang
Junction.
■About 1km south of Bangi Junction, both
south and north bound outer lanes
■At 296.5km and 297km, Bangi Junction.
■Under the newly constructed bridge at
289.0km, before Nilai North Junction.
■At 285.5km and 285.8km, Nilai North
Junction.
■On center divider at 251.8km and 253km
after Senawang Junction.
■After Alor Gajah junction at 213.9km, next
to water theme park.
■Behind the right hand crash barrier at
198.4km.

Lebuhraya Elite Hubungan Timur Tengah/
Utara

■On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/
Shah Alam exit
■Under the overhead restaurant at USJ/
Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
■Below the bridge before USJ/Hicom
Junction at 10.5km.

Lebuhraya Elite Hubungan Barat Tengah/
Selatan

■Under the overhead restaurant at USJ/
Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
■Below the bridge before USJ/Hicom
Junction at 10.5km.
■After exit from KLIA toll to the airport,
below Jalan Pekeliling flyover at 90km/h

NKVE Arah Timur/Utara
■300m before Jalan Duta toll, 60km/h
■Behind crash barrier on the left when
going towards Jalan Duta toll, at 24.9km,
80km/h
■Below bridge at Damansara Junction,
17.5km

NKVE Arah Barat/Selatan
■Behind crash barrier on the left when
leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km
and 25.7km, 80km/h
■From Jln Duta, below the bridge, 23km,
80km/h zone
■From Jln Duta, at the underpass at Sg
Buloh Y-junction, 22km..
■Behind crash barrier at Damansara
Junction, 17.7km and 16.8km
■Below railway bridge at 11.2km
■Under the bridge at Shah Alam Junction.

Lebuhraya Kesas Timur
■Under the bridge at 44.8km, downhill run
after Puchong Junction.
■Kesas West Bound
■At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala
LumpurCity
■Jalan Duta; below the flyover at the
Damansara junction, 70km/h zone.

Lebuhraya Kesa – Klang
■Dual carriageway between Klang and Port
Klang. Towards Klang direction, at about
13km mile stone. 70km/h only

Leburaya Pantai Timur
■East bound, downhill run after Raub
Junction.
■Maran, 60km/h zone.
■Paya Bungor, 70km/h zone.
Kawasan Negeri Johor Arah Selatan
■Tangkak junction.
■Under the bridge after Yong Peng
■North Junction at 97.3km.
■Ayer Hitam Junction.
■Sedenak Junction.

Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah
Utara

■Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
■Before Perwaja Steel.
■Sg Petani junction.
■Between Seberang Jaya junction and Sg
Dua Toll.
■Penang Bridge at island end. Speed limit
80km/h.

Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah
Selatan

■Penang Bridge Island end. Speed limit
80km/h.
■About 2km before Juru Toll Speed limit
90km/h.

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara
■Under the bridge at 197.1km and 198.8km,
after Kamunting Junction.
■Under the bridge at 204.3km, after
Kamunting Junction.
■Under the bridge at 208km, before
Kamunting Junction.
■Under the bridge at 214.8km, before
Kamunting Junction.
■Ipoh Vista Point at about 263km. Speed
limit 80km/h.
■Under the bridge at 271km, Ipoh North
Junction.
■Under the bridge at 274.4km, Ipoh South
Junction.
■Under the bridge at 286.9km, Simpang
Pulai Junction.
■Under the bridge at 296km, Gopeng
Junction.
■Under the bridge at 352.6km, after Sungkai
Junction.
■Under the bridge at 353km, Sungkai
Junction.
■Under the bridge at 373km, Slim River
Junction.

Kawasan Perak Arah Selatan

■Under the bridge at 199km, before
Kamunting Junction.
■Under the bridge at 241.9km, at Kuala
Kangsar Junction.
■Under the sign post at 296.1km, before
Gopeng Junction.
■Under the bridge at 297km, at Gopeng
Junction.
■Under the bridge at 300km, after Gopeng
Junction.
■Under the bridge at 308.6km, after Gopeng
Junction.
■Under the bridge at 372.6km, at
SlimRiver Junction.

P/S : Memandulah secara berhemah anda selamat , duit anda pun selamat :)


Thank you for visiting here :)

pffttt -.-'

Assalamualaikum.



Gambar kelas yg aku ada ckp haritu tu. so ni lha hasilnya. Muka aku confirm korg ta jumpa. Ate, dah terkepit kat situ T_T okay le tu je na tnjuk. bye -.-


Thank you for visiting here :)

Lailatul Qadar sudah hampir :)

Assalamualaikum.


Macam semua Umat Islam ketahui, didalam bulan Ramadhan yang mulia ni, ada satu malam yang penuh dengan berkat. Iaitu Malam Lailatul Qadar. Atau boleh juga dipanggil, Malam Seribu Bulan.

Kay sbb malam ni dinamakan Malam Seribu Bulan ialah kerana malam ini adalah malam yang lebih baik dari seribu bulan. Seseorang yang memperoleh kesempatan beribadah pada malam Lailatul-Qadar pada bulan Ramadhan dan mendapatkan keberkahan malam tersebut., maka ia akan mendapat pahala beribadah selama 83 tahun 4 bulan bersamaan dengan 1000 bulan, bahkan lebih :)


Seperti yang disebut didalam Al-Quran: 

Maksudnya..

1. Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan.
2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
3. Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan.
4. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.
5. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. 

Qs Al Qadr
Bilakah Berlaku Lailatul Qadar?

 Sabda Rasulullah SAW: 
Carilah lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil daripada 10 malam terakhir di bulan Ramadan. 
(riwayat al-Bukhari di dalam sahihnya, 2017)

Dalam sabdanya yang lain baginda SAW menyebut: 
Carilah (lailatulqadar) pada 10 malam terakhir. Jika seseorang kamu lemah atau tidak mampu, janganlah Dia kalah (putus asa) mencarinya pada baki tujuh malam terakhir. 
(riwayat Muslim di dalam Sahihnya, 1165).

Daripada kombinasi hadis di atas dapat kita simpulkan bahawa, kita sepatutnya menggandakan ibadah pada malam yang ganjil bermula 10 malam terakhir pada bulan Ramadan terutamanya pada malam ke 23, 25, 27 dan 29. 

Tanda-tanda malam Lailatul Qadar akan datang

1. Udara dan angin sekitar terasa tenang, malam penuh kelembutan, cerah, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar lemah dan nampak kemerah-merahan.
2. Malaikat menurunkan ketenangan sehingga manusia juga merasakan ketenangan dalam beribadah yang tidak didapatkan pada hari-hari yang lain.
3. Manusia dapat melihat malam ini dalam mimpinya sebagaimana terjadi pada sebagian sahabat.
4. Matahari akan terbit pada pagi harinya dalam keadaan cerah, tidak ada sinar. 
5. Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatul Qadar, mereka melihat nur yang terang benderang di seluruh tempat yang gelap gulita.

Tapi ingat, janganlah hanya beribadah pada malam-2 ini sahaja. Dan jangan pula kamu beribadah kerana mahu merebutkan malam itu, tetapi beribadah lha kerana Allah S.W.T. 

Semoga aku juga dapat melaluinya kerana sesungguhnya hari ini adalah hari pertama aku uzur T___T


Thank you for visiting here :)

Sunday, August 5

LEE CHONG WEI. You're our hero :D

Assalamualaikum.


TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA DATO LEE CHONG WEI YANG TELAH BERJAYA MENDAPAT TEMPAT KEDUA MELAWAN LIN DAN.

Walaupun tewas di tangan Lin Dan, kami semua, rakyat Malaysia, tetap berbangga dengan kejayaan Dato. Bila melihatkan tweet DLCW, kami semua sangat sebak. Sorry for what? You're my hero. Our hero. 



We heart you :)


Thank you for visiting here :)

Tuesday, July 31

TIPS untuk SUAMI SAYANG LEBIH :D

Assalamualaikum.


Antara perkara yang orang LELAKI tak suka PEREMPUAN BUAT (especially untuk Suami dan Isteri) Tapi tak ramai lelaki berterus terang. Mereka pendamkan. Dan bila berlaku banyak kali lama-2 boleh meletup so orang Perempuan please jgn buat benda ni kalau sygkan hubungan anda :)


1. Banding-bandingkan dia dgn lelaki lain - tak kiralah benda baik or buruk. Orang lelaki amat tercabar bila dibanding-2.

2. Tak nak balik rumah mak bapak dia ataupun buat mcm malas, susah, berat hati, mcm tak suka, muka muncung, mcm bad mood bila balik umah mak lelaki tu.

3. Kutuk or hina adik beradik lelaki tu - never ever interfere okay !! Unless diminta berbuat demikian.

4. Jeles, tak puas hati, rasa tak suka, rasa menyampah dan sbginye bila elaki tu berbuat baik dgn anak sedara dia (anak adik beradik dia).

5. Suruh lelaki tu dan anak-anak je balik umah mak lelaki tu dan awak orang perempuan saje je malas nak ikut balik. Nak duk sorang kat umah dgn mcm-2 alasan contohnya nak lipat kain, nak iron baju nak kemas rumah dan sbgainye. LELAKI AKAN RASA AMAT TERCABAR DAN MULA PIKIR NAK CARI PEREMPUAN LAIN NAK BAWAK BALIK UMAH MAK DIA.

6. Selalu kaitkan benda negative, kejadian buruk, benda sedih, benda tak elok dengan lelaki tu. Jarang kaitkan benda positif dan benda baik dgn lelaki tu. Contohnya anak menangis pun sebut ikut perangai ayah, anak mkn tumpah pun ikut perangai ayah, husband kawan balik lambat pun dikatanya mcm lelaki tu. Semua yg negative cepat je dikaitkan dgn lelaki tu. 

7. Lelaki tu ajak solat berjemaah awak tolak kata sibuklahh, nak basuh pinggan laaa dan sbginye.

8. Barang-2 yang lelaki tu beli bagi kat awak selambeeeeee je awak bagi kat adik beradik awak or kat orang lain tanpa pengetahun dan keizinan lelaki tu.

9. Lelaki tu call bnyk kali awak tak angkat tapi bila awak SMS lelaki tak reply awak ungkit berkali-2 panjang lebar 

10. Awak condemn or kutuk benda yg lelaki tu telah habiskan bnyk tenaga, masa dan duit utknya.
Contohnya lelaki tu suka air kelapa, dia sanggup panjat kelapa, ambik air kelapa, ambik isi, masukkan dlm jug letak atas meja tiba-2 awak kata :  "Saya tak suka air kelapa. Tak boleh cium bau pun. Busukk."  
Tak suka diam jelahhhhh !!


haha lawak je kan. hm tips yg brguna untuk aku juga sebagai seorg perempuan :)

entry asal oleh : http://abangraja.blogspot.com/2012/07/10-tips-untuk-suami-sayang.html

Thank you for visiting here :)

Wednesday, July 25

Wordless Wednesday Part 5

Assalamualaikum.
 



 

Thank you for visiting here :)

Friday, July 20

Welcome back Ramadhan Al-Mubarak :)

Assalamualaikum.


Oh ya, harini 20 Julai. So harini malam Sabtu. Dah start dah solat terawih memandangkan esok iaitu 21 Julai merupakan 1 ramadhan dan dimana semua umat Islam akan memulakan ibadah puasa. Termasuk aku jugak. Tapi malam ni aku ta gy terawih pun -.-' Malam ni aku sahur dekat rumah. Maklum lha rumah dekat. So na balik bila-2 pun boleh. Heww :P

So dikesempatan aku dapat online ni, aku nak ucapkan lha pada semua blogger dan kengkawan yang singgah ke blog aku ni, SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK. Bulan yang penuh dengan keberkatan dimana  didalam bulan inilah, terdapatnya Malam Lailatul Qadar. Malam seribu bulan. Sama-2 lha kita menyambut bulan yang penuh berkat ni dengan mengisi amalan-2 yang baik dan melakukan semuanya dengan satu niat. Kerana Allah S.W.T.

Okay itu jea. Jumpa lagi nanti. Assalamualaikum semua :D



Thank you for visiting here :)

Wednesday, July 11

Wordless Wednesday Part 4

Assalamualaikum.





Thank you for visiting here :)

Thursday, July 5

InsyaAllah. ♥ DiizinkanNya, aku juga mahu begini :')

Assalamualaikum.


Bila tengok video pre wedding Irma Hasmie ni dengan suami dia, dengar cerita dia. Rasa cemburu. Terharu. Gembira. Semua ada. Terharu sangat tengok video ni. Ya Allah, teringinnya :') 


Tengok muka Irma Hasmie. Suami dia. Serius diorang memang bahagia. Dan aku mengimpikan perkahwinan seperti ni. 

See aku ta pernah buat entry perkahwinan Lisa Surihani atau Nabil atau Scha Alyahya atau sesape ah. Tapi sebab dia ni, erhhh aku nak ! Heeee gila kau ta suka. Ni contoh yang aku nak ambil 



Thank you for visiting here :)

Saturday, June 30

JULY and me -.-

Assalamualaikum.


So hari pertama di bulan july, aku tadi gy lepak dgn besties aku. Long time no see ohho. Dia kata aku makin kurus. Kesian kan? Aku joging tiap hari pergi class tu kurus semacam tu T_T

Tadi pergi breakfast dgn dia. Lepastu hantar Hazim gy medan gopeng. Then say goodbye to Tasya and her mom. Okay harini sbnrnye aku na kena balik UiTM balik. Okay bored -.-

Esok class dh start tapi percaya lha. Setiap minggu lepasni, aku free hari jumaat sbb class tade. Class hari Jumaat dh dibawa ke hari Isnin. Hu pack memang pack. Tapi biasalah. Kata na dpt 4flat kannn. Hihi. So wish aku utk bulan July yang indah ni..

SEMOGA LINE MAXIS DI SERI ISKANDAR AKAN BERTAMBAH BAIK -.-


Thank you for visiting here :)

Wednesday, June 27

Nampak meriah tapi..

Assalamualaikum.


Suasana kelas nampak meriah je. Tambah dengan kehadiran 12 orang pelajar baru. Jadi kelas yang sepatutnya ada 21 org je tetibe naik mendadak seramai 33 orang. Dan bukan semuanya aku okay. Pssttt. 


Tadi hujan. Well macam semua tahu, Seri Iskandar panas kan. So semalam, hujan telah turun dengan lebatnya berserta kilat guruh semua. Ha ambik, lepastu petang tadi pun hujan turun lebat gila. Masuk-2 kelas je, nah payung beratur kat belakang tu.  *tengokgambar* Nampak meriah tapi seksa woii na redah hujan. Dengan pakai baju kurungnya. Dengan angin tiup kuat *payung rafiqa terbalik -.- So itu je na update. Tadi banyak benda na cakap pastu lupa dah. Kbai -.-


Thank you for visiting here :)

Wednesday, June 20

Kenapa bila dia dah pergi, baru kita na hargai?

Assalamualaikum.


Bila sebut pasal hargai, menghargai ni. Korg mesti terlintas hargai bf or gf je. Sdgkan korg tahu kat sekeliling korg ramai lagi org yg perlu korang hargai. Cuba fkir..


1) KELUARGA

Dari mula kita nampak dunia, kita kenal dunia, kita ada keluarga kita je. Ayah, ibu, kakak, abang, adik. Tapi kenapa bila kita dah kenal orang lain, kita lupa na hargai mereka ni. Kita lupa yg mereka lha sebab kenapa kita masih ada disini. 


2) SAHABAT

Bila kita mula melangkah masuk ke alam persekolahan. Dari tadika, ke sek rendah, ke sek menengah dan seterusnya ke peringkat lebih tinggi, yang kita ada selain keluarga ialah sahabat. Dlm erti kata lain, kawan teman. Sahabat juga penting. Hargai mereka sebelum mereka pergi. Jgn lepas pergi baru kita sedar, tade dia, kita bukan sesiapa. Tapi mcm semua tahu lha kan. Zaman sekarang, susah na jumpa org yg betul-2 ikhlas na kawan dgn kita. Susah sangat. Sbb tu bila jumpa yang dah menepati smua ciri-2 sahabat yg baik, jgn lepaskan dia. Sbb bila dia pergi, kita kena tahu, susah utk dapatkan dia semula :)


3) KEKASIH/ PASANGAN HIDUP

Lelaki. Mereka sangat sangat memerlukan seseorang yang sudi menghargai mereka. Percaya lha cakap aku. Ada lelaki sanggup tinggalkan awek dia yg dia syg, yg dia coup bertahun-2 sbb dah ta tahan, awek dia langsung ta hargai dia. Okay sebenarnya korg faham ta maksud HARGAI disini? Okay biar aku explain. 

Hargai seseorang bermaksud kau tidak meninggalkan dia yg berada dlm kesusahan walaupun kau sendiri sedang berada dalam kesulitan. Kau juga kadang-2 tidak memikirkan perasaan kau sendiri kerana terlalu menjaga hati si dia. Dalam apa jua yang kau lakukan, kau akan sentiasa ingat dia. Lebih bermakna bila kau bagitahu setiap apa yang kau lakukan untuk dia tahu dan dia terus percayakan kau. 

Cara lelaki ingin dihargai : Contoh : Jika lelaki itu demam, si gadis akan buat bubur bagi dia makan. (kalau dekat lha kan :P)

Cara wanita ingin dihargai : Contoh : Bila lelaki na keluar melepak, dia akan bagitahu kat ppuan tu. So ppuan tu rasa dia penting dlm hidup laki tu dan dia rse dihargai sbb laki tu ingat kat dia sebelum na buat apapun :P

Okay panjang pulak ye ak explain bahagian couple ni. Haha.


4) DIRI SENDIRI

Kenapa aku ta letak ini kat nombor satu? Kenapa? Hm sbb dalam apa juga yg kita lakukan sbnrnye, diri kita sendiri, hari kita sdiri adalah yang paling lassttt kita fikir. Betul tak? Bila org dah sakitkan hati kita, kecewakan diri kita, masa tu baru kita sedar, kita pun ada perasaan kan? Sebelum ni pakat lha na jaga hati bf gf smua, tapi lepas semua nya, baru kita tahu, hati kita sendiri pun kita ta jaga kan? So cuba fikir ;)

Kesimpulannya.. (mcm karangan pulak -.-)

Hargai orang yang kita sayang, orang yang sentiasa ada dekat sisi kita ni, sebelum dia pergi. Sebab kebanyakkan orang, hanya akan sedar betapa pentingnya hargai seseorang ni lepas dia pergi.
So ingat k ;)

Okay itu je aku na membebel harini. Bye ;D


Thank you for visiting here :)

Wordless Wednesday Part 3

Assalamualaikum.



Thank you for visiting here :)

Saturday, June 16

Selsema dan..

Assalamualaikum.


Selsema. Ta suka nyaaaaa. Hmm teruk keadaan aku sekarang. Memula start nye bersin je. Ta lama lepastu pfftt terus sobs sobs. Hm ta suka lha. Serius memang teruk. Tisu habis terus. Kain memang kotor habis. Eeeyyuuuwww pengotornya aku rasa aku ni. Hm. Na makan ubat tade ubat. Na beli tatahu kedai tang mana. Hm.


Semalam, lepas aku selsema teruk, aku memang ta larat bangun. Kepala aku dah sakit. Na beli makanan pun aku ta larat bangun dah. Kawan bilik aku balik kg. Budak bilik depan pun sama. Rafiqa pun sama. Hm aku pun ta lha makan tengahari. Aku tidur. Lepas bangun, kepala aku sakit sangat. Aku memang dah tak tahan sangat. Aku pergi lha bilik sape ntah, kwn kepada budak blik aku. Aku minta tolong dia belikan makanan sebab aku na isi perut aku. 

Lepas makan, aku pergi mandi. Lepastu kepala aku sakit lagi, aku pergi balik bilik budak tu tadi, aku tanya ada panadol tak. Syukur sangat dia ada :')

Lepas makan ubat aku tidur. Tapi bila bangun pagi tadi, kepala aku sakit lagi. Aku pergi mandi. Lepas mandi nasib baik ada orang lalu jual makanan, aku beli dan makan. Lepastu aku settle PTPTN. Kepala elok sikit. Mungkin sbb dah mandi dan makan. Tapi kepala aku takkan hilang sakit selagi ta makan ubat. Aku pun mintak lagi panadol kat budak semalam. Nasib dia ada lagi. Hm lepas makan, aku tidur balik. Sekarang dah bangun, kepala lega sikit kot. Aku pergi basuh muka dan harap lepas ni kepala aku ta sakit dah. Seksanya :(


Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH